Ukrajinski general: Zapadni tenkovi i oklopna vozila se muče protiv ruske obrane

Screenshot: Twitter

GENERAL zadužen za ukrajinsku protuofenzivu na jugu zemlje priznao je da ruska obrana otežava napredovanje zapadnih tenkova i oklopnih vozila. General Oleksandr Tarnavski objašnjava da njegove snage moraju svladati brojna minska polja i utvrđene obrambene linije. 

Kaže da je ruska vojska pokazala "kvalitetu" spriječivši ukrajinske snage da "brzo napreduju". "Ne podcjenjujem neprijatelja", dodao je. Najnovija nepotvrđena izvješća iz SAD-a sugeriraju da je počela nova faza protuofenzive. Institut za proučavanje rata (ISW) piše kako se čini da su ukrajinske snage probile "određene unaprijed pripremljene ruske obrambene položaje".

Međutim, zasad ima malo dokaza da su zapadni tenkovi i oklopna vozila uspjeli donijeli prevagu Ukrajincima. Nekoliko tenkova Leopard i američkih borbenih vozila Bradley oštećeno je ili uništeno u prvim danima ofenzive, u blizini Orihiva.

Neki tenkovi i oklopna vozila se ne mogu popraviti

Ukrajinska 47. brigada, koju je Zapad uglavnom obučavao i opremio za pokušaj proboja kroz ruske linije, ubrzo je zaustavljena minama, a zatim je napadnuta topništvom. Rusija je objavila više video snimaka s bojišnice tvrdeći da je ukrajinska ofenziva već propala. Ipak, to je bio samo početni neuspjeh, ali ne i odlučujući udarac. 

BBC je posjetio radionicu iste brigade, skrivenu u šumi iza crte bojišnice, gdje sada pokušavaju popraviti više oklopnih vozila, većinom američke Bradleyje. Polomljene gusjenice i zakrivljeni kotači, znakovi su koji govore da je nekoliko njih naišlo na ruske mine.

"Što ih brže popravimo, brže ćemo ih moći vratiti na prvu crtu da spasimo nečiji život", rekao je Serhij, jedan od inženjera. Priznaje da se neki ne mogu popraviti i da će se morati ili potražiti rezervni dijelovi ili "vratiti partnerima" na kompletnu rekonstrukciju.

Iako je zapadno oklopno oružje pružilo ukrajinskim trupama bolju zaštitu, nije se uspjelo probiti kroz redove ruskih mina - jednu od najvećih prepreka napredovanju Ukrajine. BBC piše kako se putujući južnom frontom također mogu vidjeti oštećena i uništena britanska oklopna vozila Mastiff.

Opremaju stare tenkove opremom za čišćenje minskih polja

47. brigada sada koristi neke od svojih starijih tenkova iz sovjetske ere za čišćenje minskih polja, ali ni oni ne mogu pobjeći eksplozivu skrivenom u zemlji, čak ni kada su opremljeni specijalnom opremom za čišćenje mina. Zapovjednik tenka Maksim je pokazao svoj nedavno oštećeni tenk T-64. 

Tenk je opremljen s dva valjka na prednjoj strani za namjerno detoniranje mina. Izgubio je jedan od valjaka prethodne noći dok je pokušavao osloboditi put vojnicima. "Naši valjci obično mogu izdržati do četiri eksplozije", objasnio je. Ipak, Rusi postavljaju više mina jednu na drugu kako bi uništili opremu za razminiranje.

"Jako je teško jer ima previše mina", naglasio je Maksim, dodajući da je ispred ruskih obrambenih linija često bilo više od četiri reda minskih polja. Vojnik pod kodnim imenom Doc je sudjelovao u prošlogodišnjoj uspješnoj ofenzivi na Herson, ali potvrđuje da se ovaj put pokazalo mnogo težim.

"Rusi imaju novo oružje"

Tvrdi da po prvi put u ratu vojnici više stradaju od mina nego od artiljerije. "Kada idemo naprijed, posvuda nailazimo na minska polja", napomenuo je. Posjeduje video koji je nedavno snimio dronom dok su ukrajinske trupe napredovale prema ruskom rovu.

Čuje se snažna eksplozija čim vojnici uđu. Rov je bio prazan, ali pun mina. Doc kaže da ruske snage sada koriste mine na daljinsko upravljanje. "Kada naši vojnici dođu do rovova, pritisnu dugme i ono eksplodira, ubijajući naše prijatelje", nastavio je. Istaknuo je da se ta taktika koristi u posljednja dva tjedna i naziva je "novim oružjem".

Postoji logika u tome što Ukrajinci fokusiraju snage na jugu jer bi tako mogli podijeliti ruske snage te doći do okupiranih gradova Melitopolja i Mariupolja. Međutim, fokus na ovu osovinu znači da Ukrajina sada napada ruske obrambene linije tamo gdje su najjače.

"Tek ćemo poslati svoje glavne udarne snage"

Tarnavski je kazao da njegove snage obavljaju "težak i mukotrpan posao". Dodao je da "svaka obrana može slomiti, ali treba vremena, strpljenja i vještine". Uvjeren je da Ukrajina polako iscrpljuje svog neprijatelja. Poručio je da Rusija ne brine o gubitcima, te da nedavne promjene u njihovom vojnom vodstvu "znače da nije sve u redu"

Inzistirao je na tome da će Ukrajina tek poslati svoje glavne udarne snage. Najavio je da će u protuofenzivi sigurno biti ostvareni ciljevi. 

Pročitajte više