Ukrajinski ministar obrane: Izgradili smo nove utvrde i tisuće uporišta. Imamo plan

Foto: EPA

Ukrajinski ministar obrane Rustem Umerov rekao je da njegova zemlja "gubi teritorij" u teškom ratu s Rusijom jer "50% oružja koje su obećali zapadni partneri nije stiglo u Kijev na vrijeme".

Umerov je rekao da su njegove trupe izgradile nove utvrde i "tisuće uporišta". No, rekao je da kašnjenja u opskrbi zapadnom opremom dovode do nazadovanja i smrti na bojnom polju."Imamo plan. Radimo prema planu. Činimo sve moguće i nemoguće. Ali bez pravovremene opskrbe zapadnim oružjem teško nam je", priznao je.

Prema Umerovu, Rusija je potrošila 150 milijardi dolara tijekom rata, što iznosi 15% njezinog ukupnog BDP-a. Dok republikanci u Zastupničkom domu u Washingtonu blokiraju paket američke vojne pomoći, ukrajinskim oružanim snagama ponestaje raketa protuzračne obrane i topničkih granata.

F-16 avioni koje je obećala međunarodna koalicija, uključujući Nizozemsku, Norvešku i Belgiju, tek trebaju stići. Očekuju se ovog proljeća. Umerov je rekao da je povijest pokazala da je nemoguće dobiti rat bez nadmoći u zraku.

Unatoč ovim nedostacima, Ukrajina je "ponovno osvojila Crno more", rekao je, koristeći dronove za potapanje ruskih ratnih brodova. 

Pročitajte više