Ukrajinski ministar obrane: Izgradili smo nove utvrde i tisuće uporišta. Imamo plan

Foto: EPA

Ukrajinski ministar obrane Rustem Umerov rekao je da njegova zemlja "gubi teritorij" u teškom ratu s Rusijom jer "50% oružja koje su obećali zapadni partneri nije stiglo u Kijev na vrijeme".

Umerov je rekao da su njegove trupe izgradile nove utvrde i "tisuće uporišta". No, rekao je da kašnjenja u opskrbi zapadnom opremom dovode do nazadovanja i smrti na bojnom polju."Imamo plan. Radimo prema planu. Činimo sve moguće i nemoguće. Ali bez pravovremene opskrbe zapadnim oružjem teško nam je", priznao je.

Prema Umerovu, Rusija je potrošila 150 milijardi dolara tijekom rata, što iznosi 15% njezinog ukupnog BDP-a. Dok republikanci u Zastupničkom domu u Washingtonu blokiraju paket američke vojne pomoći, ukrajinskim oružanim snagama ponestaje raketa protuzračne obrane i topničkih granata.

F-16 avioni koje je obećala međunarodna koalicija, uključujući Nizozemsku, Norvešku i Belgiju, tek trebaju stići. Očekuju se ovog proljeća. Umerov je rekao da je povijest pokazala da je nemoguće dobiti rat bez nadmoći u zraku.

Unatoč ovim nedostacima, Ukrajina je "ponovno osvojila Crno more", rekao je, koristeći dronove za potapanje ruskih ratnih brodova. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.