Ukrajinski ministar obrane: Putin priprema veliku ofenzivu za veljaču

Foto: EPA

VISOKI ukrajinski dužnosnici tvrde da se ruski predsjednik Vladimir Putin priprema za veliku ofenzivu u novoj godini, unatoč tome što je Rusija zabilježila niz neuspjeha na bojišnici posljednjih mjeseci. Ukrajinski ministar obrane Oleksij Reznikov je poručio da se Ukrajina sada može uspješno obraniti od ruskih raketnih napada usmjerenih na ključnu infrastrukturu, osobito napada na energetsku mrežu. Ipak, Reznikov ističe da postoje dokazi koji sugeriraju da Kremlj priprema novu ofenzivu.

Komentari ukrajinskog ministra obrane su slični tvrdnjama koje su već iznijeli brojni ukrajinski dužnosnici, uključujući ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog, čelnika oružanih snaga Valerija Zalužnog i načelnika kopnenih snaga Oleksandra Sirskog, prenosi Guardian

"Polovica mobiliziranih još uvijek prolazi obuku"

Dok Reznikov očekuje da će ofenziva biti pokrenuta u veljači, drugi visoki dužnosnici vjeruju da bi do nje moglo doći već u siječnju. Ukrajinski ministar obrane se osvrnuo i na djelomičnu mobilizaciju 300 tisuća ruskih vojnika. Sugerirao je da se polovica mobiliziranih, često nakon minimalne obuke, koristi za borbena djelovanja na bojišnici, dok se ostatak temeljitije priprema za buduće ofenzive.

"150 tisuća vojnika mobiliziranih u drugoj fazi je započelo svoje tečajeve obuke u različitim kampovima. Regrutiranim vojnicima će trebati najmanje tri mjeseca da se pripreme. To znači da će Rusi započeti sljedeći val ofenzive vjerojatno u veljači, kao prošle godine. To je njihov plan”, kazao je. 

Reznikov očekuje da će Rusija nastaviti mobilizirati svoje građane i nakon što je provedena djelomična mobilizacije. Strategiju ruskih zapovjednika opisuje kao "mlinac za meso", pri čemu je cilj poslati što veći broj ljudi na bojišnicu kako bi se većom brojnošću snaga osigurale vojne pobjede. 

Pročitajte više