Ukrajinski obavještajci upali u Kijevo-pečersku lavru. Uhićen mitropolit Pavel?

Foto: EPA

MITROPOLIT Pavel, iguman samostana Kijevo-pečerske lavre u glavnom gradu Ukrajine, stavljen je u kućni pritvor, kako je sam rekao novinarima. "Poslan sam u kućni pritvor", rekao je on na snimci koju je objavila medijska kuća Vesti. 

Informacija još uvijek nije službeno potvrđena. Ukrajinska služba sigurnosti (SBU) ranije je objavila da je mitropolit Pavel osumnjičen za poticanje razdora i rad za Rusiju. Pripadnici SBU-a pretražuju njegovu rezidenciju, piše ruska državna novinska agencija Tass

Odbili napustiti stari samostan u Kijevu

Izvor iz policije je za ukrajinski medij Liga.net potvrdio da se mitropolita sumnjiči za "poticanje međuvjerske mržnje i opravdavanja oružane agresije Rusije".

Današnji događaji su uslijedili nakon odluke mitropolita Pavla i drugih članova Ukrajinske pravoslavne crkve Moskovskog patrijarhata koju podržava Rusija da ostanu u starom samostanu u Kijevu unatoč pozivu ukrajinske vlade da ga napuste.

Nekoliko dana nakon što je ukrajinsko ministarstvo kulture objavilo priopćenje pozivajući redovnike ukrajinskog ogranka Ruske pravoslavne crkve da napuste Kijevo-pečersku lavru do 29. ožujka, Moskovska patrijaršija rekla je da nema namjeru otići, prenosi Kyiv Independent

Pročitajte više