Ukrajinski parlament pozvao zemlje EU da otvore pristupne pregovore na samitu

Ilustracija: Shutterstock

Ukrajinski parlament, Vrhovna Rada, pozvao je Europsku uniju da otvori pregovore o pristupanju s Ukrajinom. Ukrajinski zastupnici pozvali su države članice EU-a da na samitu u petak odobre otvaranje pristupnih pregovora s Ukrajinom, po priopćenju parlamenta. Odluka je usvojena većinom glasova, a rezultat je na Telegramu objavio zastupnik Jaroslav Železnjak.

Ukrajinski parlament zasjeda iza zatvorenih vrata zbog izvanrednog stanja u zemlji proglašenog zbog rata s Rusijom. Neke države članice EU-a zabrinute su zbog mogućih izazova i cijene pristupanja Ukrajine, velike zemlje s velikim poljoprivrednim sektorom koja je daleko siromašnija od članica EU-a.

Ukrajinski parlament pozvao je također države članice EU-a da nastave vojno i financijski pomagati Ukrajini. Pozvao je i da se uvedu nove sankcije Rusiji.

Rusija je napala Ukrajinu 24. veljače 2022. nakon što je 2014. anektirala Krim i pomagala proruskim separatistima na istoku Ukrajine. Ukrajina je dobila službeni status kandidata za članstvo u EU-u 2022. Mađarski premijer Viktor Orban zaprijetio je prije nekoliko dana da će uložiti veto na otvaranje pregovora s Ukrajinom.

Pročitajte više