Ukrajinski predsjednik: Ukrajina neće odustati od pristupanja NATO-u

Foto: EPA

UKRAJINSKI predsjednik Volodimir Zelenskij kaže da će Ukrajina nastaviti s nastojanjima pristupanja NATO-u unatoč ruskom protivljenju i skepticizmu nekih zapadnih čelnika. 

Na konferenciji za novinare uz njemačkog kancelara Olafa Scholza, Zelenskij je rekao da mnogi novinari i mnogi čelnici pomalo nagovještavaju Ukrajini da je opcija ne riskirati, ne postavljati stalno pitanje budućeg članstva u Savezu, jer ti su rizici povezani s reakcijom Rusije.

Kontradiktorne izjave

"Vjerujem da se trebamo kretati putem koji smo odabrali", kaže. Podsjetimo, ukrajinski veleposlanik u Britaniji povukao je svoju izjavu da će Kijev ponovno promisliti o svojim ambicijama da se pridruži NATO-u, u trenutku kada Rusija gomila vojne snage na ukrajinskim granicama, ali je rekao da je Ukrajina spremna na druge ustupke.

>> Ukrajinski veleposlanik povukao zbunjujuću izjavu, sad kaže da su spremni na ustupke

Rusija je jasno dala do znanja da težnje Ukrajine da ima čvršće veze sa Zapadom, u prvom redu kroz NATO, smatra prijetnjom. Stoga traži da Ukrajina odustane od svojih težnji da pristupi NATO-u. Ukrajinski veleposlanik Vadim Pristajko rekao je prvo za BBC da bi Ukrajina mogla biti "fleksibilna" u vezi tog svojeg cilja, "posebno zato što joj se tako prijeti i tako ucjenjuje". 

Pročitajte više