Ukrajinski volonter: Rusi su me zarobili, ponižavali. Jedan je izvadio elektrošoker

Screenshot: YouTube

UKRAJINSKI humanitarac Mihailo Purišev ispričao je za RTL kako su se prema njemu ponašali Rusi nakon što su ga zarobili.

Purišev, bivši vlasnik noćnog kluba, inače je svojim kombijem iz Mariupolja u 6 navrata izvukao preko 200 ljudi. Rusi su ga zarobili kada je početkom mjeseca krenuo po civile iz čeličane Azovstal. 

"Smijali su mi se, nazivali me bolesnikom"

"Nisam imao dokumente niti kakve dozvole, nisam bio ispred neke organizacije. To je bio put običnih civilnih ljudi. Najkompliciranije je bilo objasniti DNR-ovcima i Rusima, kada sam ja to stigao u Volodarsk", kazao je Purišev za RTL.

"Došli su vojnici i odveli me do propusnog punkta, u nekakvu prostoriju. U toj sam prostoriji dao iskaz i pokušao objasniti ruskim vojnicima da sam došao u Azovstal po djecu. Smijali su mi se, nazivali me bolesnikom, pitali su me imam li liječničku potvrdu iz ludnice", dodao je.

"Stalno su pokušavali pokazati svoju superiornost, ponižavali su me i govorili da sam glupan. Govorili su: 'Pa ni međunarodne organizacije se ne mogu dogovoriti i tek tako doći, a ti samo ovako dolaziš i pokušavaš se s nekim nešto dogovoriti?' Jedan je izvadio elektrošoker. Rekao sam mu da stane. Imao sam tablete jer sam prije 3 i pol godine doživio infarkt", kazao je Purišev.

Pri povratku je uspio izvesti 12-ero djece

"Vojnik mi je rekao da u Azovstalu više nema djece. Isto tako je rekao da su svu humanitarnu pomoć, lijekove i hranu koje sam dovezao, usmjerili u bolnicu. Zamolio sam ga da mi pokaže koju bolnicu. Odveo me u tu bolnicu, pokazao mi je sve lijekove i hranu. Rekao mi je: 'Sjedaj u auto i idi natrag u Ukrajinu. Ovdje više nemaš što raditi'', ispričao je Mihailo.

Hrabri Ukrajinac je pri povratku uspio izvesti 12-ero djece.

"Oni se nalaze u zoni između ukrajinskih i ruskih vojnika. Tamo su svaki dan eksplozije", kazao je Purišev i dodao kako se osjeća nemoćno.

"Sve ovo radim jer želim da svijet zna što se događa"

"Shvaćaš da više nema mogućnosti tamo otići i jako je teško suzdržavati se da opet ne pođeš tamo. Jer si stalno u pogonu, na kotačima, cijeli mjesec putuješ, putuješ, skupljaš ih i izvodiš ih od tamo, a onda naglo staneš i onda je to taj efekt kada ti se čini da moraš opet ići", rekao je Purišev.

"To je utjecalo na zdravlje, naravno. Otkako sam dospio kod njih, u zatvor, prestao sam jesti i rekao sam da neću početi jesti dok se ne vratim u Ukrajinu. Nisam ništa jeo od 4. do 11.5.", kazao je.

"Sve ovo radim jer želim da svijet zna što se događa. Ne da se zna za mene, već o tome što se događa u Ukrajini", dodao je.

Pročitajte više