Ukrajinu čeka neizvjesna zima, Turska bi mogla igrati važnu ulogu. Ovo su 3 scenarija

Foto: EPA

KAO što je bilo najavljivano i očekivano, Ukrajina ima problema u opskrbi električnom energijom, plinom, pa čak i vodom dolaskom hladnijeg vremena. Predsjednik Zelenski je 30. studenog izjavio kako oko šest milijuna potrošača nema struju.

Dana 25. studenog je izjavio kako petnaest regija ima problema s opskrbom vode, a da je stanje s električnom energijom teško u gotovo svim regijama. Premijer Šmigal je u svom obraćanju rekao kako nema nijedne termoelektrane i hidroelektrane u Ukrajini koja nije bila izložena ruskom raketiranju.

Stanje s električnom energijom po regijama

U Harkovskoj oblasti, kao i u samom Harkovu, napravljeni su "punktovi nepobjedivosti", na kojima je moguće skuhati obrok, zagrijati se ili napuniti mobitel, ako se dogodi da nema struje duži period. Upravo je energetska mreža u toj oblasti pod možda i najvećim udarom ruskih projektila u Ukrajini.

U srijedu, dana 30. studenoga, Harkovska oblast je pretrpjela čak sedam valova raketnih napada na energetsku mrežu. Regionalni distributer električne energije Harkovoblenergo je proglasio "izvanredno stanje", vezano za dostavu energije i popravak energetske infrastrukture. Zamolili su građane da budu strpljivi i da ne gube vrijeme na telefonske svađe s operaterima.

Istog dana je Ukrenergo, glavni distributer električne energije u Ukrajini, objavio kako proizvođači električne energije pokrivaju 73 posto potrošnje električne energije u Ukrajini, a da je deficiti 27 posto. Najavili su povećanje kapaciteta, što bi trebalo doprinijeti smanjenju deficita.

Najveći privatni proizvođač električne energije DTEK (vlasnik Rinat Ahmetov) je objavio kako u Dnjipropetrovskoj oblasti dolazi do iznenadnih nestanaka struje. Ipak, ta kompanija je na svojim stranicama stavila obavijest kako je od 21. do 27. studenoga dopremila električnu energiju za 4400 obitelji u toj oblasti.

30 sati bez struje i vode

Situacija s električnom energijom nije sjajna ni u glavnom gradu Ukrajine, Kijevu. Dana 26. studenoga, generalni direktor DTEK-a Aleksandar Fomenko je izjavio kako je Kijev opskrbljen električnom energijom tek 30 posto. Gradonačelnik Kijeva Vitalij Kličko je pričao o evakuaciji stanovništva iz grada. Rekao je da se trenutno evakuacija ne razmatra, ali je pozvao građane na privremeno preseljenje u prigradska naselja: "Ako netko od vas ima kuću u predgrađu Kijeva, bolje je da se preseli tamo."

Građani Kijeva su doživjeli period od 30 sati bez struje i vode. Građani koji imaju novca se odlučuju na kupovanje generatora, kupuje se hrana koja može dugo stajati i koju ne treba posebno pripremati. Umjesto korištenja hladnjaka, tko može drži namirnice na balkonu ili nekom drugom hladnijem mjestu.

Ministarstvo zdravstva Ukrajine je dalo upute kako postupiti s hranom iz hladnjaka u slučaju da struje nema duže od četiri sata. U uputama se navodi da tko može neka nabavi prijenosni hladnjak, odnosno termo-torbu za hranu. U Lavovu je napravljen raspored uključivanja električne mreže. Raspored je takav da se struja za domaćinstva uključuje na četiri sata, a zatim se isključuje na osam sati i tako ukrug.

Načelnik regionalne vojne uprave Nikolajeva, Vitalij Kim, zatražio je od poduzeća da rade noću. U tom kontekstu, ministarstvo energetike najavilo je inspekcija vezane za poštivanje rasporeda korištenja električne energije. 

Tri scenarija

Časopis Forbes je objavio tri verzije nestanka struje ako se nastave ruski napadi na energetsku infrastrukturu. Prema prvom scenariju, dogodio bi se raspad električne mreže s istočne strane rijeke Dnjepar, ako bi Rusija fokusirala udare na tranzitne trafostanice koje prenose električnu energiju s jedne strane Dnjepra na drugu.

Drugi scenarij je nestanak struje u cijeloj zemlji, kada bi Rusija izvodila niz simultanih masovnih udara na elektrane i trafostanice diljem cijele Ukrajine. Najgori scenarij bio bi nestanak struje u Ukrajini na sedam dana. Predviđa se u tom scenariju niz istovremenih masovnih udara na otvorene rasklopne uređaje nuklearnih elektrana, kao i na trafostanice koje povezuju ukrajinski energetski sustav s europskim.

Ukrajina traži pomoć od EU

Kako bi prebrodila energetsku krizu, Ukrajina je zatražila pomoć od zemalja Europske unije. Europski gradovi počeli su skupljati generatore za Ukrajinu. Francuska je poslala sto generatora Ukrajini kako bi joj pomogla u suočavanju s posljedicama ruskih napada na energetsku infrastrukturu.

Osim toga, 27. studenoga su provedene probne nekomercijalne isporuke električne energije iz Europe. Probna isporuka je iznosila 1 MW električne energije, a uvedena je iz Rumunjske. Ukrenergo pokušava osigurati mogućnost uvoza električne energije iz Europe u Ukrajinu u iznosu od 500 MW.

Predsjednik Odbora za energetska pitanja, Andrij Gerus, izjavio je kako je nemoguće potpuno popraviti energetski sustav Ukrajine ove zime. Prema njegovim riječima, za popravak je potrebna oprema za čiju je proizvodnju potrebno najmanje šest mjeseci. Naglasio je da Ukrajina obnavlja energetski sustav zahvaljujući svojim rezervama i pomoći međunarodnih partnera.

Turske plutajuće elektrane

Pojavile su se informacije kako Ukrenergo pregovara s turskom energetskom kompanijom Karpowership. Tema je moguće postavljanje tri plutajuće elektrane u blizini Odese, koje bi proizvodile do 300 MW električne energije.

"Razgovaramo s guvernerom Odese i ukrajinskim elektroprivrednim poduzećem Ukrenergo o postavljanju tri pogonska broda blizu Odese s ukupnom snagom od 300 MW", rekla je Zeynep Harezi, članica uprave Karpowership.

Na prvi pogled odluka izgleda dobra i logična s obzirom na energetsku krizu s kojom se Ukrajina suočava. Karpowership treba izgraditi lokaciju u Odesi s uredima, skladištima i trafostanicom, a zatim dovesti brodove do obale. Ti svi radovi ne bi trebali trajati duže od mjesec dana. No problem je što je potrebno pripremiti energetsku infrastrukturu za primanje energije s brodova, što se čini kako neće proći bez poteškoća.

Ukrajini je potrebna trafostanica od 110 kW koja će biti spremna za distribuciju električne energije. Trenutno u Odeskoj regiji nema takvih trafostanica koje bi mogle primiti toliki kapacitet. Potrebno je postaviti visokonaponsku mrežu, što je trenutno teško izvedivo. Drugi problem koji se navodi je opskrba brodova pogonskim gorivom: lož uljem ili prirodnim plinom. Ukrajina već sada ima problem s gorivom, a dostava morskim putem je prilično nesigurna.

Priopćenje koje je došlo iz Karpowershipa se svodi na to da je moguće postići dogovor, ali da treba utvrditi "sigurnosne parametre", koji se odnose na operativne timove, timove za održavanje, ali i na imovinu poduzeća. Iz kompanije sugeriraju da bi za dogovor potrebna bila potpora UN-a, slično kao i kod izvoza žitarica iz Ukrajine.

Iz Ukrenerga se nisu oglasili o ovom pitanju, jedino što je potvrđeno da su u toku pregovori s turskom kompanijom. Nedavno je veleposlanstvo Ukrajine u Ankari objavilo da su se visoki dužnosnici ministarstva vanjskih poslova Ukrajine i Turske sastali i razgovarali o bilateralnoj suradnji. Veleposlanstvo je priopćilo da je "istaknuto sudjelovanje Turske u obnovi Ukrajine i pružanje humanitarne pomoći kako bi se prevladale posljedice energetske krize izazvane ruskim napadima."

Neizvjesna zima

Ruski raketni udari po energetskoj infrastrukturi znatno su pogoršali energetsku situaciju u Ukrajini. Stoga nije čudno da Ukrajina na sve načine pokušava naći rješenje kako bi dijelom opskrbila svoje građane električnom energijom. Europska unija, iako pomaže Ukrajini, i sama se suočava s energetskom krizom. S tim u vezi sve su glasniji pozivi na pregovore između dviju strana, iako nije jasno koja bi bila početna točka pregovora.

Portal Time nedavno je objavio članak u kojem se navodi mogućnost otvaranja pregovora. Ipak, iako se sve glasnije govori o njima, pregovori još nisu otvoreni. S druge strane, Ukrajina se suočava s teškom energetskom situacijom u zemlji koja će se još otežati u mjesecima koji dolaze.

Pročitajte više