KORONAVIRUS

Ukrajinu trese kriza zbog koronavirusa, smijenjena dva ministra

Foto: EPA

UKRAJINSKI parlament odobrio je smjenu ministara zdravstva te financija dok se zemlja bori s gospodarskom i zdravstvenom krizom zbog koronavirusa i odmah imenovao nove na tim funkcijama.

Brze zamjene

Ministar zdravstva Ilja Jemets te ministar financija Ihor Umanskij na svojim su dužnostima bili samo četiri tjedna. Medijska izvješća navode da su smjene rezultat sukoba unutar stranačkog vodstva.

Na njihova su mjesta imenovani bivši guverner Odese Maksim Stepanov i zamjenik ministra financija od 2016. do 2018. Serhij Marčenko.

Parlament je jučer također glasao protiv revizije proračuna za 2020. koji je vlada pripremila za poticanje gospodarstva.

11 mrtvih

U osiromašenoj Ukrajini mjere karantene zbog koronavirusa još su dodatno naškodile već slabom gospodarstvu.

Predsjednik Volodimir Zelenskij preustrojio je kabinet početkom ožujka, Denis Šmihal postao je premijer, u nadi da će popraviti posustalo gospodarstvo.

Očekuje se da će ovogodišnji pad gospodarstva u bivšoj sovjetskoj republici biti 3,9 posto, prema ministarstvu gospodarstva. Na početku ove godine očekivao se rast od 3,7 posto.

U Ukrajini je 480 prijavljenih slučajeva koronavirusa, uključujući 11 smrti. Vlasti su savjetovale građanima da ostanu kod kuće.

Pročitajte više