Ukupni vanjski dug Hrvatske iznosi 60 milijardi dolara, očekuje se daljnje povećanje

SVJETSKA bonitetna kuća Dun&Bradstreet (D&B) u svojem izvješću za travanj Hrvatskoj i dalje dodjeljuje rejting DB3d, što je svrstava u zemlje s blagim rizikom poslovanja.

Zagrebačka agencija Bonline koja je ekskluzivni zastupnik D&B za područje Hrvatske i BiH prenosi da je vanjska rizičnost Hrvatske i dalje relativno visoka zbog kroničnog fiskalnog deficita i deficita tekućeg računa platne bilance koji moraju biti financirani iz godine u godinu, što povećava vanjsku zaduženost.

Procjenjuju da je ukupni hrvatski vanjski dug u 2009. godini porastao na 60 milijardi dolara i očekuju njegovo povećanje u iduće dvije godine. Prognoziraju da izravne strane investicije neće unijeti dovoljno kapitala te da će se vlada morati dodatno zadužiti.

Hrvatska bi mogla biti primorana potražiti pomoć MMF-a

U izvješću piše da bi, u slučaju da se dogodi stanje na svjetskom tržištu poput onoga 2008. godine, Hrvatska mogla biti primorana zatražiti pomoć MMF-a. Procjenjuju da će ukupne obveze za servisiranje dugova (glavnica plus kamate na srednjoročne i dugoročne zajmove), porast će sa 49,4 posto ukupnih izvoznih prihoda u 2008. godini, na 60,6 posto do 2011. godine, što će povećati izloženost Hrvatske svakom budućem poremećaju na međunarodnom novčanom tržištu, posebno ako banke majke hrvatskih banaka budu osjetile financijske poteškoće. Ipak, napominju da je rizik od takvog razvoja događaja relativno nizak.

Pozitivno ocijenjene intervencije HNB-a



D&B pozitivno ocjenjuje intervencije HNB-a koji održava stabilnost kune u odnosu na euro i održava nizak rizik konvertibilnosti.

Nadalje, u izvješću piše da je 23,5 posto plaćanja hrvatskih poduzeća stranim poduzećima kasnilo više od 30 dana od ugovorenih rokova, 65 posto plaćanja obavljeno je u dogovorenom roku dok je 8,9 posto plaćeno sa 60 ili više dana zakašnjenja od ugovorenog roka. Više od 120 dana kasnilo je 2,2 posto plaćanja. D&B preporuča stranim investitorima da poslovanje s hrvatskim poduzećima osiguraju akreditivom.

Najviši rejting u regiji ima Slovenija (DB2c), a slijede je Hrvatska i Mađarska ((DB3d), Albanija (DB4a), Makedonija (DB4b), Srbija (DB4d) i BiH (DB6a).

Pročitajte više