Ukupno 457 novozaraženih. U Zagrebu 161 novi slučaj, pogledajte popis po županijama

Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

U POSLJEDNJA 24 sata zabilježeno je 457 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 2438

Među njima je 385 pacijenata na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru 28 pacijenata. Preminule su 3 osobe.

Jedna osoba preminula je u KB Dubrava (Ž, 1935. godište), jedna u OB Koprivnica (Ž, 1939. godište) te jedna u KBC Osijek (Ž, 1960. godište).

Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas, ukupno je zabilježeno 19.446 osoba zaraženih novim koronavirusom, od kojih je 313 preminulo, ukupno se oporavilo 16.695 osoba, od toga 222 u posljednja 24 sata. U samoizolaciji je trenutno 11.729 osoba.

Do danas je ukupno testirano 348.950 osoba, od toga 4417 u posljednja 24 sata.

Krunoslav Capak gostovao je sinoć u emisiji Otvoreno na HRT-u.

"Ušli smo u period kad nam dolaze hladni i kišoviti dani s velikom i rekordnom brojkom. Dolaze nam dani kada ćemo se zatvarati u zatvorene prostore, nećemo moći boraviti vani, kao kad je bilo lijepo vrijeme. Dolaze nam dani kada će biti puno drugih respiratornih infekcija koje je teško razlikovati od korone, što je svojevrsni izazov za zdravstveni sustav i za liječnike. Čeka nas jedan težak period što se tiče oboljelih, hospitaliziranih i broja teških slučajeva. Ove brojke divljaju u čitavoj Europi", rekao je Capak.

STANJE PO ŽUPANIJAMA

  • Grad Zagreb - 161 novi
  • Požeško-slavonska - 10 novih
  • Sisačko-moslavačka - 13 novih
  • Istarska - 1 novi
  • Primorsko-goranska - 17 novih
  • Koprivničko-križevačka - 5 novih
  • Splitsko-dalmatinska - 51 novi
  • Brodsko-posavska - 5 novih
  • Dubrovačko-neretvanska - 14 novih
  • Vukovarsko-srijemska - 29 novih
  • Osječko-baranjska - 33 nova
  • Bjelovarsko-bilogorska - 14 novih
  • Zagrebačka - 53 nova
  • Šibensko-kninska - 2 nova
  • Ličko-senjska - 4 nova
  • Krapinsko-zagorska - 25 novih
  • Međimurska - 15 novih
  • Varaždinska - 19 novih
  • Karlovačka - 29 novih

IZ MINUTE U MINUTU

13:20 Karlovačka - 29 novih

U posljednjih 24 sata u Karlovačkoj županiji je 29 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2. Od ukupno 29 pozitivnih osoba njih osamnaest su korisnici Doma za starije i nemoćne osobe, od kojih je jedna osoba umrla. Od ostalih jedanaest pozitivnih osoba njih 6 je iz Karlovca, 2 osobe iz Kamanja, 1 iz Slunja, 1 iz Duge Rese i 1 iz Ogulina.

Ukupno je do sada u Karlovačkoj županiji oboljelo 438 osoba.

13:00 Varaždinska - 19 novih

12:50 Međimurska - 15 novih

U protekla 24 sata u Međimurskoj županiji zabilježeno je 15 novih pozitivnih slučajeva covid-19 virusa. Danas do 11 sati uzeto je 111 uzoraka i svi su u obradi. Od jučer uzetih neobrađenih 78 uzoraka 15 je nalaza pozitivno, a 63 nalaza negativno. Do sada je testirano 8246 osoba.

Trenutno je 99 aktivnih slučajeva - 20 osoba nepoznate epidemiološke anamneze, 2 osobe sa svadbene svečanosti, 2 osobe kontakti oboljelih koji su prisustvovali svadbi (sekundarni i  tercijarni slučajevi obolijevanja), 72 osobe kontakti s ranije potvrđenim pozitivnim, 1 osoba strani državljanin koji radi na području MŽ.

Prema mjestu prebivališta 10 je aktivnih slučajeva na području grada Čakovca, 10 na području grada Preloga, 5 na području općine Belica, 6 općine Domašinec, 1 općine Donja Dubrava, 10 općine Donji Kraljevec, 11 općine Donji Vidovec, 4 općine Goričan, 2 općine Kotoriba, 6 općine Mala Subotica, 4 općine Nedelišće, 2 općine Orehovica, 10 općine Podturen, 5 općine Pribislavec, 2 općine Strahoninec, 6 općine Sveta Marija, 1 općine Sveti Juran na Bregu i 2 općine Šenkovec.

12:30 Krapinsko-zagorska - 25 novih

11:40 Ličko-senjska - 4 nova

S područja Ličko-senjske županije u posljednja 24 sata 4 su novooboljele osobe od covida-19.

Tri oboljele osobe su s područja Gospića te jedna s područja Perušića. U tijeku je epidemiološka obrada kontakata oboljelih osoba.

Ukupno su oboljele 244 osobe od covida-19 s područja Ličko-senjske županije, od čega je 67 aktivnih slučaja, 175 osoba je izliječeno te dvije osobe preminule.

11:30 Šibensko-kninska - 2 nova

U protekla 24 sata na području Šibensko-kninske županije dvije osobe su oboljele od covid-19 infekcije, jedna s prebivalištem na području Ervenika, dok druga povremeno boravi na području županije, a prebivalište joj je u drugoj županiji.

Trenutno je devet aktivnih slučajeva oboljenja od covid-19 infekcije. Četiri osobe se liječe na odjelu infektologije šibenske bolnice. Ostali imaju blaže kliničke simptome i nalaze se u samoizolaciji.

U posljednja 24 sata uzorkovana su 94 uzorka za testiranje na SARS-CoV-2 virus.

Pod mjerama zdravstvenog nadzora i samoizolacije trenutno su 64 osobe.

11:20 U tijeku je konferencija o brojkama u Zagrebu

"Situacija je ozbiljna", rečeno je na presici.

"Epidemiološka situacija nije sjajna. Zdravstveni sustav je opterećen", rečeno je.

"Sustav funkcionira otežano", dodano je.

"Sasvim sigurno ovakva situacija će zahtijevati određene mjere. Mi ćemo, prateći ovu situaciju, neke prijedloge i dati. Ti prijedlozi idu od individualne razine, kao što su maske na otvorenom i zatvorenom, i naravno iskustvo nam kaže da su velika okupljanja rezultirala velikim brojem infekcija i epidemije", rečeno je.

10:59 Zagrebačka - 53 nova

U Zagrebačkoj županiji su u zadnja 24 sata zabilježene 53 novozaražene osobe koronavirusom, izvijestio je Stožer civilne zaštite te županije.

Četrnaest novooboljelih je u Dugom Selu, šest je u općini Rugvica, po pet osoba je u Samoboru i Velikoj Gorici, četiri u Vrbovcu, po tri u Ivanić-Gradu i Svetom Ivanu Zelini i općini Brckovljani. Po jedna novooboljela osoba je u Zaprešiću i Jastrebarskom te općinama Brdovec, Bistra, Luka, Klinča Sela, Stupnik, Kloštar Ivanić, Križ i Farkaševac. Izliječene su tri osobe.

Od 53 novooboljele osobe 22 su kontakti prethodno oboljelih, jedan slučaj je povezan s privatnom proslavom, jedan slučaj je povezan s boravkom u inozemstvu, dok je za 29 slučajeva nejasna epidemiološka anamneza. Samoizolacija je propisana za još 236 osoba.

Na području Zagrebačke županije od početka pandemije do danas evidentirano je 989 osoba kojima je potvrđena bolest uzrokovana koronavirusom, izliječeno je 613 osoba, a 17 ih je umrlo.

Trenutno je aktivno 359 slučajeva, izvijestio je Stožer civilne zaštite Zagrebačke županije.

10:55 Bjelovarsko-bilogorska - 14 novih

U Bjelovarsko-bilogorskoj županiji 14 je novih slučajeva zaraze covidom-19.

Osam novooboljelih osoba s područja je grada Bjelovara, po dvije novozaražene osobe s područja su grada Daruvara i općine Đulovac, a po jedna novozaražena osoba s područja je općine Dežanovac i Nova Rača.

Sedam novih slučajeva zaraze koronavirusom vezano je uz jedan privatni dom za starije osobe u Bjelovaru u kojem je već bilo pozitivnih osoba na covid-19. Među novooboljelim osobama 4 su korisnika doma za starije osobe i 3 zaposlenika.

Jedan novi slučaj zaraze koronavirusom pojavio se u još jednom privatnom domu za starije osobe na području grada Bjelovara i u tijeku je daljnja epidemiološka obrada.

Trenutno je u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji 59 aktivnih slučajeva zaraze koronavirusom. U samoizolaciji je u županiji 419 osoba.

10:45 Osječko-baranjska - 33 nova

Tijekom posljednja 24 sata Klinički bolnički centar Osijek i Zavod za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije testirali su ukupno 385 pristiglih uzoraka, od kojih su 33 bila pozitivna na koronavirus.  

17 osoba je sa šireg područja Osijeka, 10 sa šireg područja Đakova, tri iz Općine Đakovačka Satnica te po jedna osoba iz Našica, Općina Antunovac i Drenje.

Među testiranima su i korisnici i djelatnici Doma za starije i nemoćne osobe Beli Manastir i njihovi su nalazi negativni na koronavirus, u tijeku je testiranje korisnika i djelatnika Doma za starije i nemoćne osobe Osijek.

U KBC-u Osijek hospitalizirano je 35 osoba od kojih se šest nalazi na respiratoru.

U protekla 24 sata 270 kontakata novozaraženih osoba je stavljeno u samoizolaciju te se sveukupno u samoizolaciji na području županije nalazi 901 osoba.

Policija je samoinicijativno provjeravala osobe u samoizolaciji i kod 46 provjerenih osoba nije utvrđeno kršenje mjere samoizolacije.

10:40 Vukovarsko-srijemska - 29 novih

U Vukovarsko-srijemskoj županiji, prema podacima pristiglim do 8:00 sati, u posljednja 24 sata je 29 novih pozitivnih osoba na covid-19 (11 osoba iz Vinkovaca, 1 iz Vukovara, 3 iz Ivankova, 2 iz Starih Jankovaca, 1 iz Lovasa, 1 iz Županje, 3 iz Starih Mikanovaca, 1 iz Rokovaca, 3 iz Nuštra, 1 iz Antina, 1 iz Vođinaca i 1 iz Iloka). Preminulih osoba nema.

10:25 Dubrovačko-neretvanska - 14 novih

"U Dubrovačko-neretvanskoj županiji u posljednja 24 sata zabilježeno je 14 novih slučajeva zaraze koronavirusom. Riječ je o šest muških i jednoj ženskoj osobi iz Dubrovnika (pet muških osoba ima utvrđenu epidemiološku vezu), dvije muške i jednoj ženskoj osobi iz Župe dubrovačke (utvrđena ep. veza), jednoj muškoj osobi iz Konavala i Metkovića (za obje utvrđena ep. veza), jednoj ženskoj osobi iz Vele Luke te jednoj muškoj osobi koja nema prebivalište na području naše županije.

Izliječeno je šest osoba: tri iz Dubrovnika te po jedna osoba iz Metkovića, Slivnog i Kule Norinske.

U OB Dubrovnik hospitalizirano je 12 osoba pozitivnih na koronavirus. Od početka pandemije analizirano je 15.735 uzoraka.

U posljednja 24 sata od posljedica COVID-19 preminula je jedna muška osoba iz Župe dubrovačke (1960. godište).

U samoizolaciji su 483 osobe, a u posljednja 24 sata nije zabilježeno kršenje mjere samoizolacije. Od početka pandemije utvrđena su ukupno 83 slučaja kršenja samoizolacije.

Stožer CZ DNŽ i dalje apelira na građane da se drže svih propisanih mjera od strane Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i Stožera civilne zaštite RH".

10:20 Brodsko-posavska - 5 novih

"U zadnja 24 sata na području Brodsko-posavske županije zabilježeno je pet novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2. Broj zaraženih osoba prema prebivalištu (grad/općina): grad Slavonski Brod (2), grad Nova Gradiška (1), općina Staro Petrovo Selo (1) i općina Oriovac (1).

Ukupan broj zaraženih osoba s prebivalištem na području Brodsko-posavske županije od početka epidemije tako sada iznosi 666, dok je broj aktivnih slučajeva 28 (1 više nego prethodni dan). Hospitalizirano je 7 osoba (2 osobe manje nego prethodni dan) od čega je jedna hospitalizirana osoba na respiratoru. Pod mjerom samoizolacije trenutno se na području Brodsko-posavske županije nalazi ukupno 260 osoba (13 osoba više nego prethodni dan)".

10:00 U posljednja 24 sata zabilježeno je 457 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 2438.

U protekla 24 sata zabilježeno je 457 novih slučajeva pa je broj trenutno oboljelih (aktivnih slučajeva) u Hrvatskoj...

Objavljuje Koronavirus.hrPetak, 9. listopada 2020.

09:50 Splitsko-dalmatinska - 51 novi

Prema izvješću Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije, od ukupno 370 obrađenih testova danas je 51 novooboljela osoba pozitivna na covid infekciju i to iz Splita 20, Imotskog 3, Makarske 1, Omiša 4, Sinja 6, Solina 3, Trilja 3, Trogira 4, Hrvaca 3, Jelse 1, Muća 1, Podstrane 1 i Runovića 1 osoba.

Uz 51 novooboljelu osobu s područja SDŽ još su 2 strana državljana pozitivna na covid infekciju.

Od ukupnog broja novooboljelih 23 osobe su kontakti, dok se ostali epidemiološki obrađuju. Ukupno 1134 osobe nalaze se u samoizolaciji.

Na bolničkom liječenju nalazi se 37 covid pozitivnih osoba u KBC-u Split, dok se 2 osobe nalaze na respiratoru.

09:45 Koprivničko-križevačka - 5 novih

Stožer civilne zaštite Koprivničko-križevačke županije obavještava javnost kako je nakon pristiglih nalaza izuzetih uzoraka testiranih na SARS – CoV-2 virus potvrđeno pet novih slučaja bolesti covid-19. Riječ je o osobama mlađe i srednje životne dobi iz opće populacije s koprivničkog, križevačkog i đurđevačkog područja.

Na području Koprivničko-križevačke županije trenutno je aktivno 49 slučajeva, a na bolničkom liječenju je ukupno 26 osoba. U OB Koprivnica preminula je jedna osoba s pozitivitetom na SARS – CoV-2 virus, a riječ je o korisnici (1939.godište) iz objekta za starije osobe s područja općine Legrad koja je u kliničkoj anamnezi imala značajan komorbiditet.

09:40 Primorsko-goranska - 17 novih

U Primorsko-goranskoj županiji u posljednja 24 sata pozitivan nalaz na koronavirus potvrđen je kod 17 osoba, a 14 osoba je ozdravilo.

09:20 Istarska - 1 novi

Tijekom protekla 24 sata u Zavodu za javno zdravstvo Istarske županije ispitano je 167 uzoraka briseva  (78 za administrativne potrebe) na covid-19, od kojih je potvrđena jedna pozitivna osoba s područja Istarske županije.

Radi se o učeniku srednje škole iz Pule. U tijeku je epidemiološka obrada, provođenje protuepidemijskih mjera i dekontaminacija prostora. U mjere samoizolacije trenutno je stavljeno 19 osoba (učenici, djelatnik škole).

Student u dolasku s područja Krapinsko-zagorske županije, koji je covid-19 pozitivan, studira na Sveučilištu Jurja Dobrile u Puli. Provedene su protuepidemijske mjere i u samoizolaciju je stavljeno 19 osoba (studenti, profesori).

Dvojica igrača Rukometnog kluba Karlovac, koji su pozitivni na covid-19, igrali su u nedjelju utakmicu u Labinu sa RK Rudan Labin. U mjerama samoizolacije je ukupno 35 osoba povezanih s tim događajem

09:00 Ivan Đikić kaže da brojke nisu alarmantne, ali šalju važno upozorenje.

> Opširnije

08:50 Sisačko-moslavačka - 13 novih

Na današnji dan u Sisačko-moslavačkoj županiji trinaest je novooboljelih osoba od zarazne bolesti covid-19. Riječ je o deset osoba s područja grada Siska, jednoj osobi s područja grada Petrinje, jednoj osobi s područja grada Kutine te jednoj osobi s područja grada Popovače.

08:30 Požeško-slavonska - 10 novih

U Požeško-slavonskoj županiji trenutno je aktivno 64 slučaja zaraze koronavirusom, 53 osobe nalaze se u kućnoj izolaciji, a 11 osoba je hospitalizirano. U samoizolaciji se nalazi 317 osoba, a ukupno je testirano 10.027 osoba. Na posljednjem testiranju obrađeno je 77 uzoraka, od kojih je 10 pozitivnih. Tijekom dana će se nastaviti s testiranjem kontakata zaraženih osoba kao i svih suspektnih osoba.

08:20 Grad Zagreb - 161 novi

Danas imamo 161 novooboljelog u Gradu Zagrebu, izjavio je u emisiji U mreži Prvog ravnatelj Nastavnog zavoda za javno zdravstvo "Andrija Štampar" Zvonimir Šostar.

Pročitajte više