Ulazak Slovenije u EU neće donijeti gužve na granici s Hrvatskom

NAKON ulaska Slovenije u Europsku uniju 1. svibnja ove godine ne treba očekivati gužve na graničnim prijelazima s Hrvatskom, pa niti u špicama turističke sezone, izjavio je u razgovoru za slovenski "Gorenjski glas" od utorka direktor slovenske carinske uprave Franc Košir.

"Bojazni da će zbog pojačanog carinskog nadzora gužve na graničnim prijelazima s Hrvatskom biti veće izlišne su. U carini smo uvjereni da se na granici neće čekati ništa više nego ranijih godina. Broj carinika bit će znatno veći jer ćemo prema Hrvatskoj morati prebaciti dio carinika s granice prema Austriji i Italiji. No, prema direktivi Europske unije i preporukama svjetske carinske organizacije, putnički i robni promet preko granice mora se odvijati tekuće, što je najviše moguće", rekao je Košir.

Što se tiče carinjenja, više će posla, prema onome što je iznio Košir, imati njegovi hrvatski kolege jer se ulaskom Slovenije u EU i ukidanjem dosadašnjeg sporazuma o slobodnoj trgovini uvodi carina na dio slovenskih roba.

"Slovenska će poduzeća na osnovi tih aranžmana opet morati plaćati carine za industrijske proizvode, ali se pretpostavlja da će carine nakon određenog razdoblja biti ukinute", ustvrdio je Košir, dodavši da će se povećati kvota bescarinskog uvoza u Sloveniju za građane koji u zemlju ulaze iz Hrvatske i drugih zemalja-nečlanica.

Do sada su domaći putnici bili oslobođeni plaćanja carine za robu u vrijednosti do 70 eura, a ulaskom u EU ta se vrijednost povećava na 175 eura, a za putnike mlađe od 15 godina na 90 eura. Putnici stariji od 17 godina bit će, jednako kao i do sada, oslobođeni plaćanja carine na 200 cigareta, dvije litre vina i litru žestokoga pića.

Glede prijelaza granice za kućne ljubimce poput pasa, mačaka, ptica i drugih životinja, za to se propisi neće radikalno mijenjati iako je u pripremi nova uredba EU-a, a isto će tako biti sasvim slobodan prijenos lijekova za vlastite potrebe.

Za slovenske državljane neće biti promjena niti u pogledu prijenosa domaće valute u inozemstvo - ako sa sobom nose gotovinsku svotu do 3 milijuna tolara (nešto manje od 100.000 kuna) to neće morati prijaviti carinskim vlastima, pojasnio je direktor slovenske carinske uprave Košir.

Pročitajte više