UMAG - završen seminar o reformi MORH-a

Ministarstvo obrane zadovoljno je procesom reforme u kojem je smanjen broj zaposlenih u sustavu obrane, pa i njihovim zbrinjavanjem, istaknuto je na danas završenom seminaru u Umagu o reformskim procesima u MORHu. L

Na raznim osnovama, dosad je 7240 osoba predalo zahtjev za napuštanje sustava obrane i oni će biti adekvatno zbrinuti, rekao je brigadir Željko Valentić, načelnik Personalne uprave Ministarstva obrane.

Problemi se javljaju u slučaju 2562 osobe jer zbog zdravstvenog stanja mogu raditi samo na nekim mjestima u MORH-u i Oružanim snagama.

Kao poseban problem Željko Valentić je istaknuo 1282 osobe koje su na dugotrajnom bolovanju, a neke od njih i po nekoliko godina. Dodao je kako se za njih rješenje mora pronaći uz pomoć zdravstvene struke.

Reforme u MORH-u i manji broj osoblja pokazali su i konkretne rezultate u strukturi samog MORH-a. Na početku tog procesa odnos djelatnih vojnih osoba i civila u Ministarstvu bio je oko pola - pola, a sada je oko 78 posto državnih službenika i namještenika i 12 posto djelatnih vojnih osoba, što je, prema Valentićevim riječima, u skladu s modernim tendencijama u organizaciji sličnih institucija u svijetu.

Na seminaru su predstavljeni i projekti konkretnog zbrinjavanja pod nazivom "Spektra", te projekt podmlađivanja pod nazivom "Kadet 2003."

Reforme u MORH-u zahtijevaju i napuštanje određenog broja objekata kojima se MORH koristio, a za koje više nije zainteresiran. Od 507 objekata kojima se koristio, MORH je zainteresiran za 289, a 68 objekata namjerava zadržati samo još nekoliko godina.

Prepuštanje objekata koji su prije bili u vlasništvu MORH-a, a sada su u vlasništvu Republike Hrvatske, provest će se u suradnji s lokalnom upravom i samoupravom kako bi se iskoristili na najbolji način, istaknula je Vesna Mileta-Hrvojić iz Uprave za graditeljstvo MORH-a.

Neki rezidencijalni vojni objekti također se moraju napustiti, ali se prije toga moraju riješiti određeni tehnički problemi, rekla je Vesna Mileta-Hrvojić, spominjući pritom turističko naselje Kupare pokraj Dubrovnika.

Seminar je bio namijenjen novinarima koji prate rad MORH-a i djelatnicima službe za odnose s javnošću Oružanih snaga Republike Hrvatske i MORH-a, a održan je u organizaciji MORH-a i pod pokroviteljstvom Svjetske banke.

(Hina) aš jn

Pročitajte više