Umjetnici pokušavaju zaustaviti izgradnju megacrkve - falsifikata u Udbini

"FALSIFIKAT bez vrijednosti - posve neinventivna, znatno uvećana imitacija starokršćanske crkvice sv. Križa u Ninu, za koju s povijesno-umjetničkog i svakog drugog aspekta nema opravdanja'', riječi su kojima Društvo povjesničara umjetnosti Hrvatske u svom apelu, sufinancijeru projekta hrvatskoj Vladi, opisuje zašto se protivi izgradnji Crkve hrvatskih mučenika (CHM) u Udbini po projektu koji je po volji Hrvatske biskupske konferencije.

U ime profesionalne odgovornosti, apeliraju na premijera Ivu Sanadera da intervenira u slučaju odustajanja od prvotnog projekta, onoga arhitekta Nikole Bašića koji je pobijedio na legalnom javnom natječaju. Taj projekt ima umjetničku vrijednost, smatraju, za razliku arhitektonskog rješenja za koji se zalaže HBK, prije svega biskup gospićko-senjski Mile Bogović, a koji čak nema niti potpis arhitekta.

"U par napisa neki se s visoka nabacuju na novi projekt CHM. No, doslovce me na ulicama vuku za rukav i čestitaju na ovom novom projektu. Vjernicima je on bolji i bliži. Za njih gradimo crkvu i svetište", tvrdi Bogović. "Cijenim rad Nikole Bašića i njegov projekt, ali on je za nas financijski neizvediv, za održavanje pretežak i prema najnovijim uvjetima projektanta značio bi značajan otklon od ideje koju sam formulirao i predstavio javnosti", stoji u Bogovićevoj izjavi objavljenoj na internetskim stranicama HBK, čiji je jedan dio, "izgradimo Crkvu hrvatskih mučenika u Udbini", posvećen isključivo tom projektu.

A.B.
Foto: hr-mucenici.hbk.hr

Pročitajte više