Umrla je tajnica zloglasnog Goebbelsa, evo što je o svom šefu govorila prije samo nekoliko mjeseci

Foto: Hina

BRUNHILDE POMSEL, tajnica nacističkog ministra propagande Josepha Goebbelsa o kojoj je nedavno snimljen biografski dokumentarni film, umrla je u Njemačkoj u 106. godini, rekao je redatelj filma Christian Kroenes.

Brunhilde Pomsel je "umrla 27. siječnja", baš na Međunarodni dan sjećanja na žrtve holokausta.

Od 1942. do kraja Drugog svjetskog rata bila je bliska suradnica Josepha Goebbelsa, jednog od najmoćnijih ljudi režima Adolfa Hitlera. Bila mu je tajnica i stenografkinja.

Pomsel se prošlog ljeta, razgovarajući za britanski Guardian, sjetila svog bivšeg šefa, objasnila svoju ulogu u njegovom uredu, ali i otkrila kako se osjeća desetljećima nakon što je otkriveno što je nacistički režim zapravo radio.

Pomsel je tada ispričala da je njen posao bio smanjivanje broja mrtvih njemačkih vojnika i napumpavanje brojke o silovanim Njemicama od strane Crvene armije. No, ona je svoj posao opisala kao "još jedan posao".

Pomsel je zapravo vjerojatno bila posljednja osoba koja je radila u samom srcu Trećeg Reicha, a o njenoj je ulozi u ratu nedavno snimljen film "A German Life".

"Važno mi je da prilikom gledanja filma mogu prepoznati zrcalnu sliku u kojoj mogu razumjeti sve što sam napravila krivo. Međutim, u stvarnosti, nisam radila ništa osim tipkanja u Goebbelsovom uredu", rekla je tada starica.

Rekla da nije imala pojma o holokaustu


"Ovi koji danas kažu da bi se digli protiv nacista, ja vjerujem da su oni iskreni kada to kažu, ali, vjerujte mi, većina njih nebi", govorila je prošlog ljeta Pomsel.

"Znam da nam danas nitko ne vjeruje, svi misle da smo sve znali. Nismo znali ništa, to se sve čuvalo kao tajna". Do kraja života Pomsel je odbijala vjerovati da je bila naivna kad je povjerovala da su Židovi koji su nestali, poput jedne njene bliske prijateljice, bili preseljeni u sela na jugu.

"Povjerovali smo to, progutali smo to, činilo nam se moguće", rekla je.

Za svog šefa Goebbelsa ispričala je da je bio uvijek dotjeran. "Imao je dobro održavane ruke, sigurno je svakodnevno išao na manikuru. Zaista ga se nije moglo po ničemu kritizirati", kaže. Čak joj ga je i bilo žao jer je šepao, a to je, kaže, "nadomjestio arogantnošću".

Samo je povremeno, ispričala je, imala prilike vidjeti pravu narav čovjeka koji je laganje pretvorio u umjetnost, a sve u službi zloglasnih nacističkih ciljeva. Bila je prestravljena kad je u veljači 1943. slušala njegov govor o totalnom ratu. Bilo je to nedugo nakon poraza kod Staljingrada, ona i prijateljica sjedile su odmah iza Magde Goebbels, supruge ministra propagande.

Nakon što je uhićena, Pomsel je provela pet godina po zatvorima. Tek nakon što je došla kući postala je svjesna postojanja Holokausta. Uskoro se zaposlila na jednom radiju, a dogurala je do pozicije glavne tajnice direktora programa. U mirovinu je otišla 1971. godine.

Pročitajte više