Umro američki glumac Michael Jeter, dobitnik Emmyja

Michael Jeter, karakterni glumac koji je dobio Emmyja za najboljeg sporednog glumca zu ulogu pomoćnika nogometnog trenera u CBS-ovoj seriji "Evening Shade", poznat po ulozi The Other Mr. Noodlea u seriji "Ulica Sezam", umro je u 50. godini, objavio je njegov menadžer u ponedjeljak.

Jeterovo tijelo pronađeno je u nedjelju u njegovu domu na Hollywood Hillsu. Prijatelji kažu da su se s njim posljednji put čuli u subotu, rekao je Dick Guttman.

Uzrok smrti utvrdit će se autopsijom. Guttman procjenjuje da je Jeter, koji je bio HIV pozitivan no dobroga zdravlja, najvjerojatnije umro prirodnom smrću.

Jeter je upravo snimao božični film "The Polar Express" s Tomom Hanksom u glavnoj ulozi. Guttman kaže da je snimljeno dovoljno materijala da bi se sačuvala njegova uloga u filmu.

Jeter, glumac crvene kose, gustih brkova i širokog osmijeha, igrao je likove kržljavaca, cmizdravaca i slabića.

"U privatnom životu često sam se osjećao kao da me nešto ograničava. Kad sam na pozornici mogao sam se potpuno otvoriti", rekao je Jeter u razgovoru 1992. godine.

Među njegovim najboljim ulogama su ljubazni gospodin Noodle u seriji za djecu "Ulica Sezam". Taj je lik prozvan Drugi g. Noodle kada je Jeter preuzeo ulogu od Billa Irwina.

U seriji "Evening Shade", koja se prikazivala od 1990. do 1994. godine, Jeter je igrao hvalisavog pomoćnika nogometnog trenera Hermana Stilesa nasuprot hladnokrvnom, očinskom liku koji je glumio Burt Reynolds. Za tu je ulogu osvojio Emmyja 1992. godine.

Od filmskih uloga ističe se lik mentalnog bolesnika u filmu "Patch Adams" 1998., zatočenika koji je volio miševe u "Zelenoj milji" 1999. i lovca na dinosaure u "Jurskom parku III" 2001. godine.

Jeter je karijeru počeo kao kazališni glumac, a 1990. je osvojio nagradu "Tony" za sporednu ulogu njemačkog Židova i provincijskog knjigovođu u mjuziklu "Grand Hotel".

Odrastao je u Lawrenceburgu, a glumu je studirao na sveučilištu u Memphisu.

Tijekom 70-ih i 80-ih godina 20. stoljeća igrao je kazališne i manje filmske uloge, no nakon dva trovanja drogom i alkoholom odlučio je napustiti glumački posao.

Postao je službenikom i nije glumio sve dok ga redatelj 1987. nije izabrao na jednom kastingu. Ponuđena mu je manja uloga u CBS-ovoj seriji "Designing Women", koju je snimila ista ekipa kao i "Evening Shade".



Pročitajte više