Umro fotograf proslavljen snimkom smaknuća Vijetkongovca

AMERIČKI novinski fotograf Eddie Adams, čija je fotografija smaknuća komunističkog gerilca tijekom Vijetnamskog rata odredila i njegovu karijeru, umro je u nedjelju u New Yorku u dobi od 71 godine, javljaju u ponedjeljak mediji.

Adams je dobitnik Pulitzerove nagrade za svoju fotografiju iz 1968. na kojoj je prikazan južnovijetnamski pukovnik kako izvršava smaknuće nad pripadnikom Vijetkonga na ulicama Sajgona.

Na fotografiji snimljenoj za Associated Press (AP), jednoj od najslavnijih iz Vijetnamskog rata, Adams je uspio uloviti trenutak u kojem metak prodire u glavu zatvorenika stvorivši snimku koja se smatra jednom od najšokantnijih i najdirljivijih ratnih fotografija.

Adamsove fotografije objavljivane su na naslovnicama i koricama svjetskih dnevnika i časopisa: Timea, Newsweeka, Lifea, Paris Matcha, Voguea, Sterna i The New York Timesa

Rođen u New Kensingtonu u Pensilvaniji, Adams je služio kao fotograf u postrojbama marinaca tijekom Korejskog rata, a radio je za agenciju AP sve do 1980. te, između ostalih i za Time-Life.
Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.