Umro glazbeni urednik Miljenko Jelača

DUGOGODIŠNJI glazbeni urednik Radio Zagreba i Radio Dubrovnika, glazbeni kritičar i pravnik Miljenko Jelača umro je u Dubrovniku u 77. godini, objavio je danas Hrvatski radio - Radio Dubrovnik.

Rođeni Zagrepčanin Jelača je tijekom šest desetljeća rada na Hrvatskom radiju ostvario kultne emisije Radio Zagreba - glazbenu Po Vašem izboru, Taxi za Babilon, Dobro večer Beti, Muzički automat i mnoge druge. Na Radio Dubrovniku uređivao je dugovječne emisije Diskoteka 7 i Ozvučena povijest rock'n rolla, a šesnaest je godina radio kao glazbeni kritičar.

Prvi je najavio početak agresije na Dubrovnik

Dubrovčani ga posebno pamte po riječima ohrabrenja u danima ratne agresije 90-ih na Hrvatsku i Dubrovnik, kada je prvi najavio napad i početak rata u dubrovačkom kraju.

"U Hrvatsko vijeće europskog pokreta uključio se 1990. te kao tajnik na Radio Dubrovniku pokrenuo emisiju Euroradio, prvu takve vrste u Hrvatskoj, s ciljem senzibiliziranja javnosti za priključenje Europi. Za tu mu je emisiju Europski pokret Hrvatska dodijelio 1995. nagradu 'Europski krug' za doprinos razvoju demokratskih vrijednosti putem javnih medija, a iste je godine postao i direktor-volonter Europskog doma Dubrovnik", ističu iz Radio Dubrovnika.

Na Radio Zagrebu Jelača je kao diplomirani pravnik bio šef Kadrovske, a potom i Pravne službe, s posebno interesom za intelektualno vlasništvo, autorska i srodna prava.

Franković: Pamtimo ga i kao jedan od glasova reportera Domovinskog rata

Dubrovački gradonačelnik Mato Franković uputio je sućut obitelji Miljenka Jelače.

"Gospara Miljenka pamtit ćemo kao radijsku legendu, jedinu osobu u Hrvatskoj koja je na Hrvatskom radiju, nekadašnjem Radiju Zagreb, radio i stvarao punih šezdeset godina. Paralelno, radio je i kao pravni stručnjak opredijeljen za autorsko pravo što je bilo blisko njegovoj strasti prema radiju.

Posvećenost radiju dovela ga je i poslovno u Dubrovnik gdje je zasnovao obitelj i gdje su ga prigrlili Dubrovkinje i Dubrovčani svih generacija slušatelja Radija Dubrovnik, a pamtimo ga i kao jedan od glasova reportera Domovinskog rata kad je uloga lokalnog radija i poznatog glasa bila ne samo informacija nego i nenadoknadiva utjeha u nevolji. Na tome smo mu neizmjerno zahvalni", istaknuo je u izrazima sućuti obitelji dubrovački gradonačelnik Franković.

Pročitajte više

 

Pročitajte više