Umro Fadil Vejzović

Foto: Josip Regovic/PIXSELL

 HRVATSKI slikar i grafičar Fadil Vejzović umro je u petak nakon teške bolesti  u 80. godini u Zagrebu, doznaje se iz kruga obitelji.

Fadil Vejzović rođen je u Sarajevu 1943. godine, a diplomirao je na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu, u klasi profesora Raula Goldonija. 

Postdiplomski studij grafike i slikarstva završio je na Akademie der Bildende Kunste u Nurnbergu. Od 1976. do 1986. radio je u magazinu Start kao art direktor. 

Dobitnik mnogih nagrada

Izlagao je na brojnim izložbama u zemlji i inozemstvu, a za svoj umjetnički rad dobio je  mnoge važne nagrade. 

Od 2007. godine, prema izboru Igora Zidića, njegova djela izložena su u stalnom postavu Nacionalnog muzeja moderne umjetnosti u Zagrebu, .

Posljednja izložba Fadila Vejzovića, pod nazivom Tijelo – svijet postavljena je u zagrebačkoj Galeriji Josip Račić u ožujku ove godine. 

Vječna tema i inspiracija umjetničkog rada Fadila Vejzovića  bili su žensko tijelo i ljepota.

Vejzović se, osim slikarstvom, tijekom cijele umjetničke karijere bavio i ilustracijama pa je surađivao s brojnim nakladničkim kućama. Godine 2019. objavio je ilustriranu knjigu prema pjesmi Arsena Dedića „Kuća pored mora“. 

Njegov atelje u Medulićevoj ulici u Zagrebu bio je mjesto okupljanja brojnih prijatelja i rasadnik inspiracije za mnoge umjetnike.

Pročitajte više

 

Pročitajte više