Umro je bivši saborski zastupnik i europarlamentarac Nikola Vuljanić

Foto: Slavko Midzor/PIXSELL

Bivši zastupnik u Hrvatskom saboru i Europskom parlamentu Nikola Vuljanić umro je danas u Karlovcu u dobi od 74 godine, izvijestili su njegovi kolege i prijatelji. Zastupnik u Hrvatskom saboru bio je od 2003. do 2008. te od 2011. do izbora u Europski parlament 2013., iz kojeg se nakon dvije godine vratio u Hrvatski sabor.

Vuljanić je 1990. bio jedan od osnivača Hrvatske narodne stranke u Karlovcu i prvi predsjednik njezinog lokalnog ogranka. Jedan je od osnivača stranke Hrvatski laburisti, koju je napustio 2015. zbog poraza na unutarstranačkim izborima, nakon čega je postao nezavisni zastupnik.

Bio predavač i dekan, objavljivao udžbenike

Njegov kolega iz Hrvatskih laburista - stranke rada Branko Vukšić rekao je za njega da je "jedinstvena pojava u hrvatskoj političkoj areni". Vuljanićeva prijateljica Biserka Schmuck navela je da se s njime povezala krajem 1990-ih po pitanju zaštite okoliša i da su od tada bili prijatelji. 

Diplomirao je 1973. engleski jezik i jugoslavistiku na zagrebačkom Filozofskom fakultetu. Do 1981. godine je predavao engleski jezik u Gimnaziji Karlovac i u Srednjoj tekstilnoj školi u Dugoj Resi, a potom i na Višoj tehnološko-kemijskoj školi, čiji je bio i dekan.

Od 1983. je predavač na Institutu za tekstil i odjeću Tehnološkog fakulteta u Zagrebu. Od osnivanja Veleučilišta u Karlovcu 1997. godine je vanjski suradnik, prorektor za poslovanje te prodekan. Objavio je 1987. sveučilišni udžbenik "English for Textile Engineers" i 1994. "Rječnik tekstilno-tehnoloških izraza".

Pročitajte više