Umro je Bruno Zorica Zulu, ratni zapovjednik Bojne Frankopan

Foto: Matija Habljak/PIXSELL

Ratni zapovjednik Bojne Frankopan Hrvatske vojske (HV) Bruno Zorica Zulu umro je danas u 72. godini, objavili su na Facebooku njegovi suborci.

Bruno Zorica je po mnogima jedan od najkarizmatičnijih ratnika iz Domovinskog rata, koji je zbog svog iskustva u francuskoj Legiji stranaca sudjelovao u stvaranju specijalnih postrojbi HV-a.

Kao otac vodio si nas kroz najveće oluje, siguran u konačnu pobjedu. Prvi si nosio križ kako bi nas ponosnim stazama...

Objavljuje BOJNA FRANKOPAN spgs - HVSrijeda, 24. siječnja 2024.

Tijekom Domovinskog rata Bruno Zorica borio se na brojnim ratištima u Hrvatskoj, a sve vrijeme rata Bojna Frankopan bila je jedna od udarnih igala ofenzivnih akcija Hrvatske vojske. Ratna kruna Bojne Frankopan bila je njihovo sudjelovanje u vojno-redarstvenoj operaciji Oluja u kolovozu 1995.

Bruno Zorica umirovljen je 1998. godine te je živio u svom rodnom Ivanić-Gradu.

"Vodio si nas kroz najveće oluje"

"Kao otac vodio si nas kroz najveće oluje, siguran u konačnu pobjedu. Prvi si nosio križ kako bi nas ponosnim stazama naših predaka doveo časno i uzdignute glave na sam oltar domovine. Danas u 5 sati, nisi nas napustio, jer ti nikada nisi napuštao svoje dečke, kako si nas zvao – sinove. Danas mi imamo najjačeg anđela čuvara na nebu", stoji na Facebook stranici Bojne Frankopan, gdje su se oprostili od svog umirovljenog zapovjednika.

Bruno Zorica Zulu (Ivanić-Grad 1952.) u Francuskoj je kao legionar bio sve do početka Domovinskog rata.

Nakon dolaska u Hrvatsku, hrvatski pripadnici Legije stranaca u Kumrovcu su odmah počeli osnivati prve specijalne postrojbe Glavnog stožera Hrvatske vojske. Formirali su Centar za commando obuku u šumi Žutica kod Ivanić-Grada. 

Specijalna postrojba Glavnog stožera – Bojna Frankopan utemeljena je službeno 1. kolovoza 1991. Jezgru bojne činili su Hrvati iz francuske Legije stranaca, koji su postali njezini zapovjednici i instruktori, pa je i obuka bila organizirana po uzoru na Legiju stranaca.

Jandroković izrazio sućut

Predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković uputio je  sućut u povodu smrti generala Brune Zorice poručivši kako je on "osobnim primjerom i iznimno konkretno pokazao kako se voli ratom pogođena Domovina". S velikom sam tugom primio vijest o odlasku generala Brune Zorice – Zulua. Uime Hrvatskoga sabora i osobno, s dubokim suosjećanjem izražavam Vam iskrenu sućut, stoji u sućuti obitelji Zorica.

Životna i ratna priča Brune Zorice - Zulua, naglasio je predsjednik Sabora, svjedoči o nesebičnom stavljanju vlastitih iskustava i znanja na raspolaganje Domovini - od beskompromisnog povratka iz inozemstva na početku Domovinskog rata do angažmana u formiranju specijalnih postrojbi Hrvatske vojske, od uspostave bojne Frankopan do sudjelovanja u obrambenim ratnim djelovanjima na brojnim bojištima, gdje god je to bilo potrebno.

"Osobnim je primjerom pokazao kako se voli Hrvatska"

"U potpunosti se podredivši obrani Hrvatske pred velikosrpskim agresorom, Bruno Zorica – Zulu osobnim je primjerom i iznimno konkretno pokazao kako se voli ratom pogođena Domovina. O tomu posebno upečatljivo govore riječi njegovih suboraca koji su ga izuzetno poštovali i uvijek slijedili", naglašava se u sućuti

Uz trajnu zahvalnost za njegov osobit doprinos slobodi koju danas baštinimo, još jednom izražavam sućut članovima obitelji, kao i svim suborcima generala Zorice. Neka mu je laka hrvatska zemlja za koju se tako zdušno i bespoštedno borio, poručio je predsjednik Sabora Jandroković.

Pročitajte više