Umro je čovjek koji je 70 godina živio u stroju koji je disao umjesto njega

Paul Alexander, čovjek koji je živio 70 godina sa čeličnim plućima, preminuo je u dobi od 78 godina.

Alexander je bio prisiljen živjeti unutar metalne strukture teške oko 270 kilograma nakon što je 1952. godine, u dobi od samo šest godina, obolio od dječje paralize te ostao paraliziran od vrata prema dolje zbog čega nije mogao samostalno disati.

Hitno je prebačen u bolnicu u Teksasu nakon što je dobio simptome, a probudio se unutar mehaničkih čeličnih pluća.

"Nakon što je kao dijete preživio dječju paralizu, živio je više od 70 godina sa čeličnim plućima. Išao je na koledž, postao odvjetnik i autor. Njegova je priča putovala širom i daleko te pozitivno utjecala na ljude diljem svijeta. Paul je bio nevjerojatan uzor koji će se i dalje pamtiti", napisao je Christopher Ulmer, administrator GoFundMe stranice.

"Tako sam zahvalan svima koji su donirali novac mom bratu.To mu je omogućilo da živi posljednjih nekoliko godina bez stresa", napisao je Alexanderov brat.

Kakav je to stroj?

Čelična pluća ili ventilator negativnog pritiska je zastarjeli stroj koji pomaže pacijentima da sami normalno dišu nakon što izgube kontrolu nad svojim mišićima.

Stroj je izumljen 1832. godine, a u širu primjenu prvi put je stavljen 1928. godine. Izvorno ga je pogonio električni motor sa zračnim pumpama, koje su mijenjale pritisak unutar hermetičke metalne kutije tako što su u nju upuhivale i iz nje istiskivale zrak.

"Kad vam se čini da oduvijek živite u čeličnim plućima, ona postaju dio vašeg mentaliteta. Kada ih netko dotakne, ja to osjetim", rekao je jednom prilikom Alexander, koji je mogao osjetiti vibracije koje su rezultat rada ili kvara na stroju.

Pročitajte više