Umro je i zadnji vojnik Crvene armije koji je jurišao na nacistički Reichstag

Foto: Poštanska marka s prikazom postavljana crvene zastave na Reichstagu/Public domain

U 93 GODINI je preminuo zadnji pripadnik sovjetske Crvene armije koji je sudjelovao u jurišu na njemački Reichstag, odnosno zgradu parlamenta u Berlinu. U znak počasti, Rusija je zastavu svog parlamenta zamijenila crvenom zastavom koju su svojedobno podigli pripadnici veteranove pukovnije.

Nikolaj Beljaev je zajedno sa sovjetskom Trećom armijom, koja je izazivala strah u nacista, poveo bitku za Berlin u posljednjim danima rata. On je služio u 756. pukovniji čija je zadaća bila osvajanje Reichstaga gdje je nakon zauzimanja zgrade 1. svibnja 1945. godine skinuta zastava s nacističkom svastikom i zamijenjena sovjetskom crvenom zastavom, piše War History Online.

Izvješća o smrti Nikolaja su preplavila ruske medije, koji navode da je on 9. prosinca preminuo u miru u  Sankt-Peterburgu. Njegovi prijatelji kažu da je bio aktivan do posljednjeg dana, a najavljena je i objava njegove biografije tijekom iduće godine.

Nikolaj je nakon služenja Crvenoj armiji u Drugom svjetskom ratu prebačen u sovjetsku mornaricu s kojom je boravio na Pacifiku. Po završetku dužnosti, on se vratio u svoj rodni grad gdje je radio u tvornici do umirovljenja.

Pročitajte više