Umro je Smiljko Sokol, savjetnik Tuđmana i bivši šef Ustavnog suda

Foto: Boris Scitar/PIXSELL

PREMINUO je Smiljko Sokol, bivši ministar i nekadašnji predsjednik Ustavnog suda te pravni savjetnik Franje Tuđmana. Sokol je preminuo jutros u 83. godini, potvrdio je na Facebooku dekan zagrebačkog Pravnog fakulteta Ivan Koprić.

Koprić je još jednom izrazio sućut njihovim obiteljima, rodbini, prijateljima, kolegama i svima koji su ih voljeli, u ime Pravnog fakulteta i svoje osobno ime.

"Neka im je vječna slava i hvala. Počivali u miru", napisao je Koprić na Facebooku.

Sokol je bio jedan od autora Ustava RH 1990. i zakona, a od 1992. do 1993. bio je ministar bez portfelja. Također, bio je zastupnik u trećem sazivu Zastupničkog doma sabora, potpredsjednik Odbora za Ustav u saboru.

Branio neprijavljenu ušteđevinu obitelji Tuđman

Sokol je bio poznat i po tome što je rekao da "novac nije imovina" kada je pokušao opravdati neprijavljenu ušteđevinu Tuđmanovih, koju je otkrila zviždačica Ankica Lepej.

Sokol je diplomirao na zagrebačkom Pravu 1964. i tamo 1976. stekao titulu doktora pravnih znanosti iz područja upravnog prava. Na Pravnom fakultetu u Zagrebu radio je od 1965. Također, bio je i dekan tog fakulteta.

Bio je ministar bez portfelja u Vladi RH od 1992. do 1993., posebni savjetnik Predsjednika Republike za pravna pitanja od 1993. do 1999., saborski zastupnik od 1995. do 1999. godine te sudac Ustavnoga suda od 1999. do 2007. i njegov predsjednik, od 1999. do 2003. 

Sokolova djela

Glavna djela Smiljka Sokola su: "Država" (koautor, 1977), "Ustavno pravo i političke institucije: (SFRJ i komparativno)" (koautor, 1981.), "Organizacija vlasti: političke ideje, ustavni modeli, zbilja" (koautor, 1988), "Politička i ustavna povijest jakobinskog razdoblja francuske revolucije" (1989), "Ustavno pravo" (koautor, 1992).

Plenković: Sokol sudjelovao u stvaranju najvažnijih akata za RH

Predsjednik vlade Andrej Plenković uputio je sućut povodom smrti Sokola te naglasio da je Sokol sudjelovao u stvaranju najvažnijih zakonodavnih akata za Republiku Hrvatsku.

"Cijenjeni profesor ustavnog prava i dekan Pravnog fakulteta odgojio je naraštaje hrvatskih pravnika. Svoje znanje nesebično je prenosio na sveučilištu te brojnim znanstvenim i stručnim savjetovanjima i skupovima u domovini i u inozemstvu.

Sudjelovao je u stvaranju najvažnijih zakonodavnih akata za Republiku Hrvatsku. Pisao je izborni zakon za prve višestranačke izbore, jedan je od autora prvog Ustava RH iz 1990. godine, a devedesetih godina bio je značajan njegov angažman u oblikovanju novog hrvatskog zakonodavstva u području javnog prava", istaknuo je Plenković.

Podsjetio je i da je Sokol svoj obol dao i izvršnoj i zakonodavnoj vlasti. Bio je posebni savjetnik prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana, ministar u Vladi od 1992. do 1993. te zastupnik u Hrvatskom saboru do 1999.

Gospodin Smiljko Sokol ostavio je znanstveni, stručni i politički trag u hrvatskom društvu, a nemjerljiv je njegov doprinos u svim područjima djelovanja, naglasio je Plenković i u ime Vlade i u osobno ime obitelji Smiljka Sokola uputio izraze iskrene sućuti i dubokog poštovanja.

Jandroković: Sokol dao velik doprinost izgradnji hrvatskih institucija

Predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković uputio je brzojav sućuti obitelji Smiljka Sokola te istaknuo da je on dao velik doprinos stvaranju hrvatske države i izgradnje institucija obnašajući brojne odgovorne dužnosti.

"Iza gospodina Sokola ostala je plodonosna pravna, znanstveno-nastavna, politička i publicistička karijera. Dao je velik doprinos stvaranju hrvatske države i izgradnje institucija obnašajući brojne odgovorne dužnosti.

Bio je, između ostalog, sudac i predsjednik Ustavnog suda, glavni savjetnik predsjednika Tuđmana za ustavnopravna pitanja, ministar u vladi te zastupnik i potpredsjednik Odbora za Ustav, Poslovnik i politički sustav u Zastupničkom domu Hrvatskoga sabora", napisao je Jandroković.

Ipak, istaknuo je, ostat će upamćen u povijesti kao jedan od autora prvog hrvatskog Ustava na kojem je mjesecima radio još od tzv. krčkog nacrta. Značajnu ulogu imao je i u izradi izbornog zakonodavstva Republike Hrvatske. Jandroković je podsjetio da je Sokol nositelj brojnih državnih odlikovanja i priznanja poput Reda Danice Hrvatske s likom Ruđera Boškovića, Reda hrvatskog pletera, Reda hrvatskog trolista te Reda kneza Trpimira s ogrlicom i Danicom.

"Potvrda je to dugogodišnjeg predanog rada o čemu svjedoče generacije studenata Pravnog fakulteta kojima je nesebično prenosio svoje bogato znanje i iskustvo.

Odlaskom profesora Sokola, Hrvatska je izgubila jednog od najznačajnijih ustavnopravnih stručnjaka", naglasio je i u ime Hrvatskog sabora i svoje osobno ime uputio obitelji, prijateljima i kolegama Smiljka Sokola izraze duboke sućuti.

Pročitajte više