Umro kralj Fahd, nasljeđuje ga princ Abdulah

SAUDIJSKI kralj Fahd, koji je zemljom aktivno vladao do 1995. godine kada je pretrpio moždani udar, preminuo je u ponedjeljak a njegov polubrat princ Abdulah proglašen je odmah monarhom u tom najvećem svjetskom izvozniku nafte i ključnom američkom savezniku na tom području, javljaju agencije.

"Uz duboku tugu i bol kraljevski dvor oplakuje smrt Čuvara dviju svetih džamija kralja Fahda nakon duge bolesti", navodi se u službenoj izjavi koju je prenijela državna televizija, a prenosi agencija Associated Presse (AP).

Liječnički izvori u bolnici u Saudijskoj Arabiji su u nedjelju navečer izjavili za AP da se kraljevo zdravstveno stanje dramatično pogoršalo.

Kako prenosi agencija Reuters, kralj Fahd je postao 1953. godine prvi saudijski ministar obrazovanja i tada je u cijeloj zemlji pokrenuo javne škole i zalagao se da ih pohađaju i djevojčice.

Ministar unutarnjih poslova postaje 1962. godine, a princem je proglašen 1975. godine kada njegov brat Khaled obolijeva. Na tron se penje 1982. godine nakon Khaledove smrti i postaje dobar saveznik Sjedinjenim Državama.

Vjeruje se da ima tri supruge i osam sinova, a njegov najstariji sin Faisal je preminuo 1999. godine od srčanog udara, dodaje Reuters.

Princ Abdalah ben Abdel Aziz upravlja kraljevinom de facto od 1995. godine kada je kralj Fahd doživio moždani udar.

Prema agenciji France presse, Fahd je rođen 1923. godine u Rijadu i 13. je sin kralja Abdela Aziza osnivača kraljevstva.

Odmah nakon objave vijesti o smrti kralja Fahda glavni tajnik Arapske lige Amr Musa je najavio odgodu arapskog summita koji se trebao održati 3. kolovoza.

Pročitajte više