Umro Mladen Naletilić Tuta, osuđeni ratni zločinac

MLADEN Naletilić Tuta, nekadašnji zapovjednik Kažnjeničke bojne s kojom je ratovao na području RH i BiH, osuđen zbog zločina nad Bošnjacima pred Haškim sudom na višegodišnju kaznu zatvora, umro je u petak u 75. godini od posljedica srčanog udara, potvrđeno je Hini iz neslužbenog izvora.

Kako je za Hinu potvrdio njegov bivši suborac, Naletilić je preminuo na odjelu Sveučilišne kliničke bolnice u Mostaru gdje je bio smješten više dana zbog posljedica teškog srčanog udara.

"Preminuo je prije nekoliko sati. Bio je u komi i nije se ni budio", rekao je oko 21 sat izvor iz vojnih struktura. I na stranici Wikipedije u petak navečer je 17. prosinca 2021. ispisan kao datum njegove smrti.

Mladen Naletilić Tuta rođen je 1. prosinca 1946. u Širokom Brijegu. Bio je hrvatski politički emigrant, osnivač Kažnjeničke bojne s kojom je isprva ratovao na području Hrvatske, a zatim i u BiH.

U Haagu osuđen na 20 godina zatvora

Haški sud ga je 2003. godine u postupku s njegovim pomoćnikom Vinkom Martinovićem Štelom osudio na 20-godišnju kaznu zatvora zbog zločina počinjenih nad Bošnjacima na području Hercegovine.

Izdržao je dvije trećine kazne, a po izlasku u Hrvatskoj je protiv njega pokrenut proces zbog poticanja na ubojstvo Damira Brekala 1995. godine.

Suđenje odmah nakon povratka iz Haaga za još jedan zločin

Prošle je godine pravomoćno osuđen na tri i pol godine zatvora. Naime, Naletilić Tuta je iz zatvora u Rimu, gdje je odsluživao posljednjih pet godina zatvora, pušten 2013. godine. Nakon povratka u Hrvatsku, dočekalo ga je novo suđenje.

U studenom 2015. godine, županijski sud u Zagrebu Naletilića Tutu je proglasio krivim za poticanje na ubojstvo Damira Brekala 1995. u Širokom Brijegu.

Osuđen je na 3.5 godina zatvora, u što su mu bile uključene 2 godine koje je proveo u pritvoru krajem 90-ih godina.

Po istoj optužnici Naletilić je oslobođen krivnje za otmicu Roberta Nosića u Ljubuškom 1993. godine.

Tuta je zbog zločina u Ljubuškom uhićen još 1997. godine, gotovo tri godine prije predaje Haškom sudu na kojem je u međuvremenu osuđen pa pušten iz zatvora sredinom veljače 2013., nakon što je odslužio dvije trećine 20-godišnje kazne.

Tužiteljstvo ga je teretilo da je s 50-ak pripadnika Kažnjeničke bojne u studenom 1993. upao u policijsku postaju u Ljubuškom, razoružao stražare i načelnika postaje kako bi Nosića, kojega je smatrao odgovornim za smrt jednog pripadnika Kažnjeničke bojne, odveo u Mostar.

Pripadnik hercegovačkog HOS-a Nosić kasnije se vodio kao nestala osoba iako je prema medijskim natpisima ubijen ubrzo nakon otmice.

Osuđen na 3.5 godina zatvora zbog poticanja na ubojstvo

U optužnici se Naletilića teretilo i za zlostavljanje Brekala u Duhanskoj stanici u Širokom Brijegu 1995. Brekalo, koji je prije stupanja u HVO-u bio poznat kao Amir, u međuvremenu je također zbog ratnog zločina bio zatvoren u Zenici.

Tuta je, dakle, osuđen zbog poticanja na ubojstvo Damira Brekala.

"1995. organizirao je dovođenje nekoliko osoba u prostorije zapovjedništva paravojne postrojbe u BiH. Te osobe je zlostavljao zajedno s drugim pripadnicima postrojbe.

Potom je jednom od pripadnika te postrojbe rekao da ubije jednu osobu koja je privedena. Taj pripadnik je uzeo pištolj i ispalio hitac u glavu toj osobi, ali je život te osobe spašen", obrazložio je presudu Vrhovni sud.

Svjedok na suđenju Naletiliću Tuti u prosincu 2014. taj je događaj ovako opisao:

"Trebali smo ići po neke civile koji su bili uhićeni. Kada smo došli do središta Kažnjeničke bojne, bili smo jako napeti i spremni na pucnjavu. Naređeno mi je da odem do prostorije u kojoj je bio Mladen Naletilić. Pokucao sam mu na vrata, a kada ih je otvorio, rekao sam mu da smo došli po civile", ispričao je svjedok. Dodao je i da je Tuta na to kazao "vodite ih" te zalupio vratima. Prisjetio se da je tada iza leđa čuo pucanj, nakon čega su se pojavili vojnici koji su vodili civile, a jedan od njih je bio ranjen u glavu."

Pročitajte više