Umro pripadnik HVO-a Pero Konj, optužen je tek 30 godina nakon jezivih zločina

Screenshot: Nova TV

PREMINUO je Pero Vincetić (53) zvani Konj.

Nekadašnji pripadnik HVO-a, protiv kojeg je Županijsko državno odvjetništvo u Osijeku otvorilo istragu zbog sumnje na to da je počinio ratni zločin u Orašju tijekom rata u BiH, preminuo je za vikend u Općoj bolnici u Osijeku, potvrđeno je Telegramu.

Protiv Vincetića je kazneni postupak pokrenut tek nedavno, kada je uhićen u Tovarniku, iako su neke od njegovih žrtava prijave podnijele još 1994. pa ponovo 2003. godine. Vincetić je bio pritvoren u osječkom zatvoru. Telegram piše da je navodno umro prirodnom smrću.

Vincetić je bio i na Interpolovoj tjeralici te je mijenjao i ime, u Marco Vidović.

Županijsko državno odvjetništvo u Osijeku osumnjičilo je Vincetića da je između rujna 1992. i lipnja 1993. kao zapovjednik 5. bojne Vojne policije Posavina-Orašje, koja je djelovala u sklopu 106. brigade HVO-a Orašje, na području Orašja osnivao improvizirane zatvore.

U njih je, sumnja se, zatvarao zarobljene pripadnike Vojske Republike Srpske i pripadnike bošnjačke nacionalnosti ako su bili pripadnici Vojske Republike Srpske te civile srpske, bošnjačke nacionalnosti i Hrvate za koje je sumnjao da surađuju s pripadnicima Vojske Republike Srpske.

Mučna svjedočanstva obitelji Benković

Između ostalog, Vincetića se teretilo za zločine počinjene prema obitelji Benković, Marku i njegovoj supruzi Tunde.

Supružnici Benković pričali su o ratnoj 1992. godine u Orašju, u kojemu su vodili restoran i noćni klub. Prepričali su kako su jedne noći pripadnici postrojbe pod vodstvom Pere Vincetića Konja ušli u njihov lokal. Pero Konj i drugi policajac, Mato Baotić, kažu Benkovići, odveli su Tunde.

"On je izvadio neki veliki nož i onda stavio ovdje na vrat. Onda sam se uplašila najviše kad smo sjeli u auto i taj Vincetić je zavezao oči. I on je imao kaiš i otkopčao je kaiš i meni naredi da se ja skinem. Normalno, ja to nisam htjela, ali već sam drhtala. Iza leđa je došao Vincetić i tako me silovao. Poslije su se zamijenili", rekla je Tunde i dodala kako joj je u glavi jedina misao bila hoće li ostati živa. 

Zatim je, kako kažu, došao red i na njezinog muža Marka.

"Mučenje, cijelu noć i drugi dan, da priznam gdje mi je novac. Kaže on: Ja sam ti našao radiostanicu i bit ćeš ubijen", kaže Marko. 

Ispričao je kako je više od mjesec dana bio zarobljenik, a Tunde je u međuvremenu otkrila da je trudna. Kažu kako im nije rat uništio život, nego čovjek. 

Država ga nije uhitila 18 godina, novinarka Provjerenog ga pronašla u dva dana

Pero Vincetić Konj se 2019. godine pristao naći s reporterkom Provjerenog i dati joj izjavu.

"Sve što je istina u tome što navodi bračni par Benković je ta da su naveli svoje ime i prezime točno, pretpostavljam", tvrdio je tada Pero Konj i dodao da je apsolutno dostupan hrvatskim vlastima. 

"Nemam se od čega skrivati", dodao je.

"Koga na kraju krajeva zanima moja priča ili priča bilo koga od nas? Bitno je da smo ratni zločinci, da smo optuženi, da se ima o čemu govoriti. Bitno je da se gledanost podiže, sve je to bitno. Sudbina svih nas koji jesmo pod tim optužnicama, to ne zanima nikoga, jer ako zagrebete malo dublje, naići ćete na neke tužne priče, na svakodnevicu, na svakodnevne probleme", govorio je tada Pero Vincetić Konj.

Traženik s Interpolove tjeralice u razgovoru za Provjereno je rekao da su mu Benkovići ponudili odustanak od tužbe u zamjenu za novac.

Pročitajte više