Umro svećenik optužen za pedofiliju. Bio je poznat po veličanju Pavelića i ustaštva

Screenshot: YouTube

U PETAK je u KBC-u Split nakon duge i teške bolesti preminuo don Ivan Turić, umirovljeni svećenik, javlja Radio Imotski. Rođen je 1940. godine u Župi, a svoj prvi svećenički posao je dobio u Houstonu u crkvi svetog Franje Asiškog. Index je ranije pisao o Turićevom veličanju ustaštva i optužbama za pedofiliju. 

Turić je 2010. u propovijedi povodom otkrivanja spomenika žrtvama četničkog pokolja u biokovskom selu Rašćani Antu Pavelića nazvao dobročiniteljem hrvatskog naroda. "1941. Hrvatsku su stvorili Hrvati s našim poglavnikom i ustašama. Četnici su nas htjeli poubijati, da nas nema. Tito i partizani su im u tome pomagali. Zato četnici i jesu poubijali naše ljude na današnji dan prije 68 godina", glasio je dio propovijedi.

"Ljepša je ustaška kapa"

"Neki govore o privatizaciji i lopovluku. A ja kažem Bože, hvala ti za ove naše hrvatske lopove. Jer bilo je gore kad je sve išlo lopovima u Beograd. Imamo danas sve, naš narod, našu zemlju, našu državu. Kome se ne sviđa, neka se gubi iz nje. Kad smo došli do današnje države, generali su poslani u Haag i udaralo se po Franji Tuđmanu", nastavio je. 

Osvrnuo se i na Ivu Josipovića koji je tada bio predsjednik. "Josipović kaže da je partizanska kapa lijepa, a ja mu poručujem da je ljepša ustaška. Meni danas pletu tu kapu. Manje je zločina počinjeno pod ustaškom nego pod partizanskom kapom", poručio je. 

Turić je poznat i po tome što je pobjegao iz SAD-a, nakon što ga je nadbiskupija Galveston-Houston iz američke savezne države Teksas stavila na popis svećenika koji su optuženi za seksualno zlostavljanje maloljetnika. Turić je tijekom boravka u Americi služio u crkvama sv. Franje Asiškog u Houstonu, sv. Mihaela u Lake Jacksonu i sv. Vincenta Pavla u Houstonu. 

Završio i na popisu svećenika zlostavljača

Tamošnje svećeničke ovlasti ukinute su mu 1977. godine. Stigao je nalog za uhićenje, a onda je don Ivan iznenada otišao u Argentinu, da bi se potom nakon Domovinskog rata vratio u rodni imotski kraj. Godine 2019. je od splitsko-dalmatinskog župana Blaženka Bobana dobio sedam tisuća kuna u svrhu katalogizacije umjetničkih djela zbirke don Ivana Turića. 

Inače, biskupi iz Teksasa su 2019. objavili imena 300 katoličkih svećenika koji su identificirani kao seksualni zlostavljači djece. Na popisu se našao i Turić, koji nije mogao sa sigurnošću odgovoriti na novinarsko pitanje je li te godine napustio SAD. "Može biti da sam otišao te godine. Imao sam rodbinu u Argentini, gdje je bila potreba za svećenicima, i tako sam onamo otišao. U Hrvatsku sam se vratio 1996.", kazao je. 

Pročitajte više