UN: Ako želite spasiti planet, postanite vegetarijanci i uvedite porez na meso

Foto: 123rf

PREMA novom izvješću Ujedinjenih naroda, ako želimo spasiti planet trebali bismo postati vegetarijanci i uvesti porez na mesne proizvode, piše The Times.

Koristeći meso koje se proizvodi u laboratoriju, smanjili bismo štetne posljedice po okoliš koje nastaju zbog masovnog uzgoja stoke za čiju prehranu i održavanje koristimo 77% svjetskog poljoprivrednog zemljišta, navodi se u UN-ovom Globalnom izvješću o stanju okoliša (Global Environment Outlook, GEO). Također, u izvješću se spominje kako bi porez na emisije stakleničkih plinova koji bi se primijenio na prehrambene proizvode, uvelike pomogao pri smanjenju spomenutih plinova i pomogao očuvanju prirodnih staništa koja se ubrzano uništavaju zbog razvoja mesne industrije.

Zbog crvenog mesa stradava Amazonija

Naime, takav tip poreza, prema izvješću UN-a, umanjio bi zbog "slabije konzumacije mesa" tijekom sljedeće godine emisije stakleničkih plinova za nekih milijardu tona i time značajno pridonio globalnom zdravlju stanovništva.

Procesom proizvodnje govedine u okoliš se ispušta šest puta više stakleničkih plinova po kili proizvoda, nego što se ispušta prilikom uzgoja soje. Oni koji kupuju crveno meso, vjerojatno nisu upoznati s činjenicom da se za takav proizvod koristi 28 puta više poljoprivredne površine, nego za, primjerice, uzgoj pilića te da je ta prehrambena industrija uvelike odgovorna za uništavanje šuma u Amazoniji.

8 milijuna tona otpada godišnje dospijeva u ocean

U izvješću, koje je sastavljalo 250 znanstvenika iz 70 zemalja, stoji kako će do 2050. godine trebati povećati proizvodnju hrane za 50% jer se procjenjuje da će u tom periodu populacija narasti sa sadašnjih 7,7 milijardi na 9 ili čak 10 milijardi stanovnika.

Izvješće GEO, odnosno UN-ovo izvješće koje procjenjuje globalno stanje okoliša, šesto je po redu, a objavljuje se svakih pet do sedam godina. U GEO-u se analiziraju ekološke prijetnje na globalnoj razini; uključujući nestanak životinjskih vrsta, klimatske promjene i zagađenje staništa divljih životinja plastikom i pesticidima.

U njemu se zaključuje kako „smo već toliko zagadili naš planet da će, ako se pod hitno ne poduzmu ozbiljne mjere, sve više biti ugroženo zdravlje svog stanovništva na Zemlji".

"Ili ćemo učiniti drastične korake za zaštitu okoliša ili će milijune građana diljem Azije, Bliskog istoka i Afrike zadesiti prijevremena smrt do sredine ovog stoljeća", piše u izvješću, u kojem se također poziva na stvaranje globalnog sporazuma kojim bi se smanjio dotok osam milijuna tona plastičnog otpada koji svake godine dospijeva u ocean.   

Pročitajte više