UN, EU i Njemačka pozvali na smirivanje sukoba u Siriji

Foto: EPA

UN priprema humanitarnu misiju za Idlib, rekao je glavni tajnik svjetske organizacije i osudio danas ubojstvo turskih vojnika te pozvao na trenutačan prekid vatre, a na opasnost velikog međunarodnog sukoba upozorili su Europska unija i Njemačka. 

U četvrtak su u području Idliba u napadu sirijskih snaga poginula 33 turska vojnika

U četvrtak su u području Idliba u napadu sirijskih snaga poginula 33 turska vojnika zbog čega je Turska sazvala sastanak NATO-a te pokrenula telefonsku diplomaciju, ali i najavila da više neće biti brana koja će zaustavljati stotine tisuća izbjeglica iz Sirije na putu prema Europskoj  uniji. 

Glavni tajnik UN-a pozvao na prekid vatre

"To je jedan od najalarmantnijih trenutaka u devet godina dugom ratu u Siriji", rekao je glavni tajnik Ujedinjenih naroda Antonio Guterres i pozvao na trenutačni prekid vatre.

"U svim mojim kontaktima sa zaraćenim stranama moja poruka je bila jednostavna: 'Odstupite s ruba daljnje eskalacije'", rekao je novinarima u New Yorku.

Budući da je Turska pretrpjela najveće gubitke u napadu od početka intervencije u Siriji 2016. godine, pozvala je u pomoć međunarodnu zajednicu prijeteći novim priljevom izbjeglica u Europu.

Od početka prosinca oko 950.000 osoba, od kojih više od 500.000 djece, pobjeglo je od sukoba iz područja Idliba, gdje su živjela 3 milijuna ljudi.

Priprema se humanitarna misija UN-a za pomoć Idlibu

"Priprema se humanitarna misija UN-a za pomoć Idlibu", rekao je Guterres, a neimenovani diplomati su rekli da bi misija mogla intervenirati sljedećeg tjedna i trebala bi okupiti predstavnike raznih agencija  (Svjetski program za hranu, Unicef) i druge.

Glavnog tajnika je devet članica Vijeća sigurnosti u srijedu pozvalo da poduzme dodatne mjere u svrhu postizanja primirja.

"Bitno je da se sukobi zaustave", inzistirao je, ali nije najavio posebnu inicijativu o tome niti je eksplicitno spomenuo Rusiju iako je upozorio na nastavak zračnih napada na škole i medicinske centre.

Zabrinutost zbog eskalacije sukoba u Siriji izrazile su Europska unija te Njemačka

Zabrinutost zbog eskalacije sukoba u Siriji izrazile su Europska unija te Njemačka.

Europska unija je zabrinuta zbog "opasnosti velikog međunarodnog vojnog sukoba" u Siriji i "razmotrit će sve potrebne mjere zaštite svojih interesa u području sigurnosti", rekao je u petak šef diplomacije Josep Borrell.

"Hitno treba okončati sadašnju eskalaciju. Postoji opasnost da sukobi prerastu u veliku otvorenu međunarodnu vojnu konfrontaciju", naglasio je u poruci na Twitteru.

"EU poziva sve strane na brzo smirenje i žali zbog gubitaka ljudskih života te razmatra sve potrebne mjere zaštite svoje sigurnosti. U kontaktu smo sa svim sudionicima sukoba", zaključio je.

Josep Borrell je telefonski razgovarao s ruskim ministrom vanjskih poslova Sergejom Lavrovim i ponovio mu poziv na deeskalaciju.

Merkel osudila napad na turske snage i pozvala na okončanje ofenzive u Idlibu

"Njemačka kancelarka Angela Merkel danas je osudila "brutalne napade na turske snage u Siriji i pozvala na okončanje ofenzive sirijskog režima u Idlibu", rekao je glasnogovornik njemačke vlade.

Kancelarka i turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan su se usuglasili u telefonskom razgovoru oko "hitne potrebe novog prekida vatre i što skorijeg početka političkih pregovora", precizirao je u priopćenju Steffen Seibert.

Kancelarka je također obećala solidarnost svoje vlade u dostavi humanitarne pomoći raseljenima u području Idliba.

Bijeg gotovo milijun Sirijaca u zadnja tri mjeseca najveći je egzodus u sukobu u Siriji

Vijeće sigurnosti UN-a treba se sastati u petak kako bi raspravilo o situaciji na sjeverozapadu Sirije, gdje je Turska pretrpjela najsmrtonosniji napad na svoju vojsku u gotovo 30 godina.

"Također, pozivam na zaštitu civila", rekao je Guterres i dodao: "Civili plaćaju najtežu cijenu."

Bijeg gotovo milijun Sirijaca u zadnja tri mjeseca najveći je egzodus u sukobu u Siriji gdje je građanski rat izrastao iz pobune protiv režima 2011. godine.

Vijeće sigurnosti podijeljeno je po pitanju Sirije

Visoki UN-ovi dužnosnici zatražili su pomoć kako bi se izbjegla humanitarna katastrofa. Vijeće sigurnosti koje čini 15 članica odavna je podijeljeno kad je riječ o Siriji i Rusija je vetom spriječila donošenje 14 rezolucija.

Trump i Erdogan danas su razgovarali o Siriji

O stanju u Siriji razgovarali su ranije danas i američki predsjednik Donald Trump i njegov turski kolega Recep Tayyip Erdogan. 

"Trump je potvrdio svoju podršku turskim naporima za deeskalacijom sukoba na sjeverozapadu Sirije i sprječavanjem humanitarne katastrofe", rekao je glasnogovornik Bijele kuće Judd Deere. 

"Dvojica lidera složila su se da sirijski režim, Rusija i Iran trebaju zaustaviti svoje napade prije nego što pogine ili prebjegne još nevinih civila", dodao je Deere. 

Pročitajte više