UN i MMF i Svjetska banka o razvoju i smanjenju siromaštva

UN-OVO Ekonomsko i socijalno vijeće (ECOSOC) te svjetske financijske institucije, Međunarodni monetarni fond (MMF) i Svjetska banka kao i Svjetska trgovačka organizacija (WTO) razgovarale su u ponedjeljak o provedbi UNovih ciljeva razvoja s konferencije iz Monterreyja.

Sastanak je održan dok se nastavlja usporeni rast svjetskog gospodarstva, neizvjesnost vezana uz rat u Iraku i zastoj međunarodnih pregovora o trgovini.

Međunarodna konferencija za financiranje razvoja održana u meksičkom gradu Monterreyu prošle godine priznala je da je razvitak preduvjet stabilnosti i sigurnosti u svijetu.

Glavni tajnik UN-a Kofi Annan je u poruci današnjem sastanku pozvao najrazvijenije zemlje svijeta da dramatično smanje poljoprivredne poticaje kako bi potaknule svjetsku ekonomiju i pomogle razvitak zemalja u razvoju.

ECOSOC i institucije Breton Woodsa, Međunarodni monetarni fond i Svjetska banka, te Svjetska trgovačka organizacija (WTO) nastoje potaknuti provedbu dogovora iz Monterreya.

Na jednom od okruglih stolova sudjelovao je i predstavnik Hrvatske, zamjenik guvernera Hrvatske narodne banke Boris Vujčić. Predstavnici Argentine, Brazila, Hrvatske, Islanda, Jemena, Katara, Kostarike, Libanona, Pakistana, Rusije, Švicarske i Ugande istaknuli su važnost koordinacije, koherentnosti i suradnje na međunarodnoj razini između MMF-a, Svjetske banke, WTO-a i UN-a u ostvarenju ciljeva razvoja.

"Sporiji ekonomski rast, rat u Iraku i neuspjeh da se ostvari bitan napredak u ostvarenju plana razvitka iz Dohe stvaraju dodatni izazov provedbi globalnog programa razvitka", navodi se u priopćenju Odbora za razvoj MMF-a i Svjetske banke koji se sastao u nedjelju u Washingtonu.

Prema Svjetskoj banci, do 2015. godine siromaštvo u svijetu može se smanjiti za polovicu ukoliko bogate zemlje smanje trgovačke prepreke i pojačaju inozemnu pomoć, a siromašne zemlje više ulažu u zdravlje i obrazovanje svojih građana.

Smanjenje siromaštva će biti rezultat prvenstveno brzog rasta u Aziji i napretka u istočnoj Europi. To će, međutim kako se doznaje od Svjetske banke, malo utjecati na stanje u Africi gdje će se broj siromašnih povećati s 315 milijuna u 1999. na 404 milijuna u 2015., a porast siromaštva očekuje se i na Bliskom istoku.

ECOSOC, 54-člano tijelo UN-a, nastoji posljednjih godina igrati značajniju ulogu u rješavanju svjetskih ekonomskih i socijalnih problema.

Pročitajte više