UN ima plan za izvoz žitarica iz Ukrajine: "Ovo je bez presedana"

Foto: EPA

UJEDINJENI narodi pokušat će postići sporazum koji bi omogućio siguran izvoz ukrajinskih žitarica i ostalih prehrambenih proizvoda preko Crnog mora, rekao je večeras glavni tajnik UN-a Antonio Guterres.

Čelnik UN-a rekao je kako posljednje informacije i izvještaji jasno daju do znanja da je utjecaj rata na prehrambenu sigurnost i energetiku "težak i postaje sve gori".

"Invazija prijeti valom gladi bez presedana"

Dodao je kako ruska invazija na Ukrajinu "prijeti pokretanjem vala gladi bez presedana", koji će za sobom ostaviti društveni i ekonomski kaos.

U pokušaju da se riješi ova kriza visoki dužnosnici UN-a rade s kontaktima u Moskvi, Kijevu, Ankari, Bruxellesu i Washingtonu u želji da pronađu rješenje koje bi omogućilo izvoz hrane iz Ukrajine preko Crnog mora, rekao je Guterres.

"Vrijeme je za tihu diplomaciju"

"U ovom trenutku iznošenje bilo kakvih detalja u javnost ugrozilo bi šanse za uspjeh i zato vas molim za razumijevanje", rekao je čelnik UN-a novinarima.

"Ovo je jedan od onih trenutaka u kojima je potrebna tiha diplomacija. Dobrobit milijuna ljudi širom svijeta ovisi o tome", zaključio je.

Pročitajte više