UN: IRAK ĆE TREBATI 36 MILIJARDI USD ZA OBNOVU

Irak će trebati oko 36 milijardi dolara za obnovu od 20042007., objavili su u petak Ujedinjeni narodi procjene koje će predstaviti na iračkoj donatorskoj konferenciji krajem listopada.

Procjene su rezultat misija koje su poduzele UN-ova Skupina za razvitak i Međunarodni monetarni fond (MMF) odmah nakon okončanja borbi u Iraku, a uz njih treba uzeti u obzir dodatnih 20 milijardi dolara za koje su američke okupacijske vlasti u Iraku rekle da trebaju za neke važne elemente obnove poput sigurnosti i proizvodnje nafte.

Prema nalazima misija ukupne potrebe za obnovu Iraka su ogromne zbog godina zapuštanja i degradacije infrastrukture zemlje, okoliša i socijalnih usluga.

Procjene kažu da neće sve potrebe trebati financirati izvana. Već u 2004. oko 1 milijarde dolara će biti utrošeno kroz ugovore iz okvira UN-ovog programa nafta-za-hranu, prema kojem je bivšem režimu Saddama Husseina bilo dopuštena prodaja nafte za nabavku humanitarnih potrepština.

Madridska donatorska konferencija zakazana za 23. i 24. listopada zatražit će financijsku pomoć međunarodne zajednice za obnovu Iraka, usmjeravajući se kako na hitne tako i na srednjoročne preduvjete za održiv razvoj zemlje.



(Hina) sl

Pročitajte više