UN ispitao optužbe za genocid u Darfuru

Peteročlano međunarodno povjerenstvo dovršilo je istragu o optužbama da je u sudanskoj zapadnoj regiji Darfuru počinjen genocid no zaključci će biti objavljeni tek sljedećeg mjeseca, priopćio je u utorak glasnogovornik Ujedinjenih naroda Fred Eckhard.

Eckhard je rekao da će izvješće povjerenstva biti predano UN-ovoj komisiji za ljudska prava u Ženevi u srijedu te onda biti proslijeđeno sudanskoj vladi u Kartumu na očitovanje. Sredinom veljače izvješće će biti predano državama članicama Vijeća sigurnosti koje treba odlučiti o mjerama koje treba poduzeti u slučaju da su optužbe za genocid potvrđene.

Ujedinjeni narodi su izvijestili da su deseci tisuća ubijeni u etničkom sukobu u Darfuru od veljače 2003., no UN se suzdržao nazvati ta ubijanja genocidom. Sjedinjene Države su pokolje u Darfuru nazvale genocidom i zatražile od UN-a da ih zaustavi.

Glavni tajnik UN-a Kofi Annan 7. listopada 2004. godine imenovao je peteročlano povjerenstvo za istragu izvješća o masovnim kršenjima međunarodnog humanitarnog prava i ljudskih prava u sukobu pobunjeničkih skupina i arapskih milicija koje podupire sudanska vlada, te da utvrdi jesu li u Darfuru počinjena djela genocida.

(Hina) xakoz ynab

Pročitajte više