UN: Iz susjedne BiH prijete teroristi i terorističke organizacije

VIJEĆE sigurnosti UN-a još uvijek susjednu BiH smatra zemljom u kojoj obitavaju osobe i djeluju organizacije koje pomažu terorističku mrežu al-Qaidu. U svom najnovijem izvješću Vijeće navodi imena, adrese, brojeve putovnica i datum njihova isteka 20-tak naturaliziranih državljana BiH. Tom popisu pridodano je i nekoliko dobrotvornih udruga kojima, prema rezoluciji 1822, po hitnom postupku treba uvesti moratorij na rad te im zamrznuti imovinu.

Na listi dvadesetorice "terorista" stoje imena trojice Tunižana - Bin Muhammad, Ayadi Chafig zvani Abou El Barra i Ayadi Shafig su tuniski državljani etiketirani kao pomagači al-Qa'ide iz takozvanog prvog ranga. Trojac je bosanskohercegovačko državljanstvo dobio na isti datum, 30. prosinca 1998., pa i putovnice koje su istekle 30. prosinca 2003. te od tada nisu obnavljane. Nakon Londona, Munchena, Lillea i Mouscrona, posljednja registrirana adresa UN-ovih osumnjičenika za terorizam je na sarajevsku Ulicu Provare 20.

Među organizacijama koje po mišljenju UN-ovaca logistički podržavaju islamski terorizam nalazi se udruga Vezir iz Travnika, čiji su zaposlenici i suradnici Najib Ben Mohamed Ben Salema i Safet Durguti. Kao terorističke zabilježene su i dobrotvorne zaklade Al-Haramayn i al Masjid Al Aqsa i to na adresi Hasiba Brankovića 2 i Bihaćkoj ulici 14 u Sarajevu, te Muhammed Jusić  iz Bugojna.

U izvješću se na koncu navodi da su vlasti u susjednoj BiH zabranile rad većini organizacija i poduzeća koje su pod krinkom humanitarnosti pomagali al-Qaidi.

Ig.M.
Foto: Index (arhiva)

Pročitajte više