UN: Izrael nam je rekao da neće obnoviti vizu glavnoj dužnosnici za humanitarnu pomoć

Foto: EPA

Izrael je Ujedinjenim narodima rekao da neće obnoviti vizu njihovoj glavnoj dužnosnici za humanitarnu pomoć u palestinskom Pojasu Gaze i na Zapadnoj obali, rekao je glasnogovornik te međunarodne organizacije.

Lynn Hastings, veteranka Ujedinjenih naroda rođena u Kanadi, gotovo je tri godine bila zamjenica posebnog koordinatora za bliskoistočni mirovni proces i koordinatorica humanitarne pomoći za okupirana palestinska područja.

"Izraelske vlasti su nas obavijestile da neće obnoviti vizu gospođe Hastings nakon što istekne ovog mjeseca", rekao je novinarima glasnogovornik UN-a Stephane Dujarric.

Dodao je da djelatnici Ujedinjenih naroda ne prekoračuju dozvoljeni boravak ni u kojoj zemlji, no naglasio je da glavni tajnik UN-a Antonio Guterres ima puno povjerenje u Hastings. Dujarric nije kazao hoće li Hastings biti zamijenjena.

Izraelci optužuju UN za pristranost

Glasnogovornik izraelskog ministarstva vanjskih poslova je optužio UN za pristranost, a odgovor UN-a na napad Hamasovih militanata 7. listopada u kojem je, prema Izraelu, poginulo 1200 ljudi, nazvao je "sramotnim".

"Zato je Izrael odlučio provjeriti, jednu po jednu, vize koje su izdane predstavnicima UN-a", istaknuo je glasnogovornik.

Izraelsko ministarstvo vanjskih poslova je koncem listopada u objavi na društvenim mrežama optužilo Hastings da nije objektivna i nepristrana, što su Ujedinjeni narodi odbacili. 

"Vidjeli ste neke javne napade na nju na Twitteru, koji su bili krajnje neprihvatljivi. Izravni napadi na djelatnike UN-a osobno, bilo gdje u svijetu je neprihvatljivo i ugrožava živote ljudi", rekao je Dujarric.

Guterres je u srijedu upozorio Vijeće sigurnosti UN-a da se Pojas Gaze, kojim upravlja palestinska islamistička organizacija Hamas, nalazi usred "goleme humanitarne katastrofe".

Pročitajte više