UN: MOGUĆ RAT WASHINGTONA I PJONGJANGA?

Diplomatski spor Sjeverne Koreje i Washingtona izazvan sjevernokorejskim nuklearnim programom ima potencijala da se pretvori u rat, izjavio je u četvrtak izaslanik UNa u Pjongjangu Maurice Strong. L

"U ovom sporu postoji stvaran potencijal da se pretvori u rat. Bilo bi to nepotreban, nepromišljen čin s teškim posljedicama, ali mislim da je sasvim moguć", rekao je Strong na tiskovnoj konferenciji u Londonu, nakon sastanka s nekolicinom ministara u britanskoj vladi. "Mnogo toga se može izroditi iz nepovjerenja i nesposobnosti da se pročitaju signali druge strane", dodao je.

Strong je izrazio uvjerenje da bi glavni tajnik UN-a Kofi Annan mogao pomoći u rješavanju te krize. "Annan je ponudio svu svoju pomoć objema stranama u pronalaženju izlaza", rekao je Strong.

Vijeće sigurnosti UN-a sastat će se 9. travnja i razgovarati o sjevernokorejskoj krizi. Takva je odluka donijeta nakon dugog pritiska iz Washingtona i protivljenja iz Pekinga. Sjeverna Koreja spor želi riješiti izravno sa Sjedinjenim Državama, što Kina podupire, ali Washington se zalaže za multilateralne razgovore.

(Hina) dj br

Pročitajte više