UN: Novi izraelski zakon o oružju samo potiče krvoprolića

Foto: EPA

UN-ov visoki povjerenik za ljudska prava Volker Tuerk pozvao je danas Izraelce i Palestince na deeskalaciju, izrazivši žaljenje zbog nedavnih izraelskih mjera, napose o nošenju oružja, koje bi mogle potaknuti "porast nasilja i krvoprolića".

Širenje krvavog nasilja koje se opaža od početka godine, a vrhunac je dosegnulo krajem siječnja, potiče strah od nove spirale nasilja između Izraelaca i Palestinaca, kao i brojne međunarodne pozive na mir, pa tako i američkog državnog tajnika Antonyja Blinkena koji je u ponedjeljak i u utorak boravio u posjetu Jeruzalemu i Ramallahu. 

"Pozivam sve koji su umiješani (u sukob) da napuste nelogičnost eskalacije koja iza sebe ostavlja samo trupla, uništene živote i potpuno beznađe", rekao je Tuerk u priopćenju.

Izrael olakšao dobivanje dozvole za nošenje oružja

UN-ov dužnosnik je uz to upozorio na mjere koje je izraelska vlada donijela u subotu, među ostalim i da bi olakšala dobivanje dozvole za nošenje oružja, nakon pogibije šest Izraelaca i Ukrajinke koje je 27. siječnja ubio Palestinac u istočnom Jeruzalemu, palestinskom sektoru pod okupacijom Izraela.

To, "uz govor mržnje, može dovesti samo do porasta nasilja i krvoprolića", upozorio je. "Iz iskustva znamo da širenje vatrenog oružja povećava opasnost od ubojstva i ranjavanja, kako na izraelskoj tako i na palestinskoj strani".

Kaznili i obitelj napadača

Izraelska vlada je u subotu prihvatila i kaznene mjere protiv obitelji napadača. Tuerk je rekao da se to može nazvati "kolektivnim kažnjavanjem".

Dan nakon napada koji se dogodio 27. siječnja blizu sinagoge trinaestogodišnji Palestinac je ranio dvojicu Izraelaca iz vatrenog oružja, također u istočnom Jeruzalemu.

Ovi napadi su se dogodili nakon najsmrtonosnije izraelske vojne akcije zadnjih godina na Zapadnoj obali u kojoj je 26. siječnja ubijeno deset Palestinaca, među njima borci i šezdesetogodišnja žena u Jeninu, na sjeveru tog palestinskog teritorija koji je Izrael okupirao 1967.

U izraelsko-palestinskom sukobu od početka godine poginulo je 35 Palestinaca (borci i civili, među kojima malodobnici), šest izraelskih civila (jedan malodoban) i Ukrajinka, pokazuje statistika AFP-a na temelju službenih izraelskih i palestinskih izvora.

U 2022. u sukobu je poginulo 235 ljudi, među kojima gotovo 90 posto Palestinaca.

Pročitajte više

 

Pročitajte više