UN osudio testiranje nuklearnog oružja, a Sjeverna Koreja priprema nove projektile

VIJEĆE sigurnosti UN-a danas će započeti "tihe" pregovore o uvođenju sankcija protiv Sjeverne Koreje nakon što je ta zemlja jučer, navodno, uspješno testirala nuklearno oružje snažno kao i ono koje je raznijelo Hirošimu.

Nakon sinoćnje sjednice Vijeća sigurnosti, svih njezinih 15 članica izrazile su zgražanje sjevernokorejskim testiranjem nuklearnog oružje, a zaključili su i kako je to korak naprijed prema tome da se ta komunistička zemlja i službeno može nazvati nuklearnom silom, pišu svjetski mediji.

Danas ili najkasnije sutra Sjeverna Koreja ispaljuje novi projektil

Izvještaji danas ujutro govore kako se Sjeverna Koreja sprema testirati još projektila. Južnokorejske vlasti tvrde kako će još jedan projektil kratkog dometa biti ispaljen ili danas popodne ili najkasnije sutra. Američki predsjednik Barack Obama jučer je rekao kako je potez komunističke države "napadno kršenje međunarodnog prava" te kako ta zemlja neće zaraditi sigurnosti i poštovanje od drugih pomoću prijetnji i ilegalnog oružja.

U diplomaciji koja će se iza zatvorenih vrata voditi danas u zgradi UN-a u New Yorku neke zemlje će tražiti teške sankcije za Sjevernu Koreju, a američka veleposlanica Susan Rice je izjavila kako se njezina zemlja zalaže za "žestoku rezoluciju sa teškim mjerama".

Kineski stav najvažniji

Mnogi vjeruju da će najvažniju ulogu u pregovorima imati Kina kao najjača saveznica Sjeverne Koreje, a njihov stav je jasno protiv testiranja koja su obavljena te javno poručuju svojim komunističkim drugovima da se vrate šestostranim pregovorima.

I.Kri.
Foto: AFP

Pročitajte više