UN: Položaj žena u Europi pogoršao se zadnjeg desetljeća

DESET godina nakon summita u Pekingu, europskim je ženama još teže pomiriti obiteljske i profesionalne obaveze, ocijenila je u srijedu Ekonomska komisija Ujedinjenih naroda za Europu (UNECE).

"Dvostruko breme", obiteljsko i profesionalno, otežalo je za žene većine europskih zemalja, kazao je novinarima pomoćnik izvršnog tajnika Patrice Robineau.

"Sudjelovanje žena na tržištu rada povećalo se u zadnjih deset godina, ali nisu jačale i strukture (poput jaslica i prilagodbe radnog vremena) koje im omogućuju da istodobno obavljaju obiteljske zadaće", kazao je Robineau.

UNECE je u srijedu predstavio rezultate pripremnog regionalnog sastanka koji je održan u Ženevi kao uvod za summit u ožujku 2005., u New Yorku. Taj proljetni skup u sjedištu svjetske organizacije bit će prigoda da predstavnici zemalja članica UN-a razmotre koliko je realizirano od akcijskog plana usvojenog na sastanku u Pekingu 1995., na temu položaja žene u svijetu.

Robineau je istaknuo potrebu jačanja sustava jaslica, prilagodbe radnog vremena i prijevoza, stambenog zbrinjavanja žena te uvođenja porodiljnog dopusta za očeve.

Faktor diskriminacije žena je nejednakost plaća i mirovina u odnosu na muškarce.

Žene prosječno imaju 60 do 75 posto manje mirovine od muškaraca u Europi.

Nejednakost plaća porasla je u proteklih deset godina u Europi pa žene zarađuju 25 posto manje od muškaraca u Zajednici Nezavisnih Država (bivše države Sovjetskog Saveza).

Stanje se naročito pogoršalo u nekim zemljama istočne Europe zbog gospodarskih reformi koje su najviše pogađale žene (primjerice u Ukrajini i Moldaviji gdje su plaće žena pale za 46, odnosno 33 posto u odnosu na 1989.)

Pročitajte više