UN: Postoje uvjerljivi dokazi da su hamasovci masovno silovali Izraelke

Ilustracija: Shutterstock

Istraživački tim UN-a zaključio je da postoje "uvjerljivi dokazi" da je seksualno nasilje, uključujući silovanje i grupno silovanje, počinjeno tijekom napada Hamasa na Izrael 7. listopada, piše BBC.

Također je rečeno da postoje "uvjerljive informacije" da su taoci bili izloženi seksualnom nasilju. Istragu je vodila Pramila Patten, posebna predstavnica UN-a za seksualno nasilje u sukobima.

Hamas odbacuje optužbe da su njihovi pripadnici seksualno zlostavljali žene tijekom napada.

"Utvrđeno je da postoje razumni razlozi za vjerovanje da se seksualno nasilje povezano sa sukobom dogodilo na više lokacija tijekom napada 7. listopada", stoji u izvješću UN-a. To se dogodilo na najmanje tri lokacije, na mjestu glazbenog festivala Nova i u okolici, na cesti 232 i kibucu Re'im, dodaje se.

Naoružani pripadnici Hamasa upali su u južni Izrael 7. listopada, a prilikom napada je ubijeno oko 1200 ljudi, a 253 ljudi hamasovci su uzeli za taoce. Izrael je odgovorio pokretanjem vojne ofenzive u Gazi, tijekom koje je ubijeno najmanje 30.500 ljudi, prema ministarstvu zdravstva kojim upravlja Hamas.

Dokazi o silovanju, zlostavljanju i sakaćenju žena

Izvještaji o seksualnom nasilju koje provodi Hamas počeli su se pojavljivati ​​ubrzo nakon 7. listopada, a spominju se i dokazi o silovanju, seksualnom nasilju i sakaćenju žena.

U izvješću UN navodi kako je "našao jasne i uvjerljive informacije da je nad taocima počinjeno seksualno nasilje, uključujući silovanje, mučenje, okrutno, neljudsko i ponižavajuće postupanje". Također je rečeno da "ima razumnih razloga vjerovati da bi takvo nasilje moglo biti u tijeku protiv onih koji su još uvijek u zatočeništvu".

Istraživački tim UN-a bio je u Izraelu između 29. siječnja i 14. veljače. Deset članova tima prikupljalo je i provjeravalo optužbe i navode o seksualnom zlostavljanju, priopćio je UN. Održana su i 33 sastanka s predstavnicima Izraela, a pregledano je više od 5000 fotografija i 50 sati videozapisa.

U izvješću se navodi kako, "unatoč zajedničkim naporima da se potakne" žrtve da svjedoče, tim nije uspio intervjuirati nijednu od njih. Neki navodi o silovanju i seksualnom nasilju nisu se mogli provjeriti ili su bili "neutemeljeni", objašnjeno je u izvješću, uključujući slikovito objavljen slučaj trudnice čija je utroba navodno rastrgana, a fetus izboden.

"Izrael pozdravlja konačno priznanje da je Hamas počinio seksualne zločine", rekao je Lior Haiat, glasnogovornik izraelskog ministarstva vanjskih poslova, reagirajući na objavu izvješća. Dodao je da Izrael sada "poziva na trenutačno sazivanje Vijeća sigurnosti UN-a s ciljem označavanja Hamasa kao terorističke organizacije i nametanja međunarodnih sankcija protiv njih".

Izrael pozdravio izvješće, odbacio navode o izraelskim zločinima nad palestinskim zatočenicima

Haiat je istovremeno odbacio izvješće UN-ovog tima o navodima o seksualnom nasilju nad palestinskim muškarcima i ženama u zatvorima, tijekom pretresa kuća te na kontrolnim točkama nakon 7. listopada. "To je podrugljiv i namjeran palestinski manevar s ciljem stvaranja nepodnošljive jednakosti između užasnih zločina koje je počinio i nastavlja ih činiti Hamas te zlonamjernih i neutemeljenih tvrdnji protiv Izraela i Izraelaca", rekao je.

Izrael je odbacio slične optužbe koje su prethodno iznosili timovi neovisnih stručnjaka UN-a te ih ocijenio "vrijednim prezira i neutemeljenima". Haiat je također rekao da se Izrael protivi preporuci iznesenoj u izvješću da bi Izrael trebao surađivati s međunarodnom istražnom komisijom UN-a, koja pokušava provesti istragu potencijalnih ratnih zločina na svim stranama. Optužio je istragu da je neprijateljska prema Izraelu.

Izraelski ministar vanjskih poslova Israel Katz kritizirao je glavnog tajnika UN-a Antonia Guterresa jer nije sazvao Vijeće sigurnosti kako bi raspravljalo o navodima istraživačkog tima te kako bi se Hamas proglasilo terorističkom organizacijom. Optužio je UN za "pokušaj ušutkavanja izvješća o masovnim silovanjima".

Glasnogovornik UN-a Stephane Dujarric rekao je da je Guterres "u potpunosti podržao" rad gospođe Patten u njezinom posjetu Izraelu. "Glavni tajnik ni na koji način nije učinio ništa da izvješće ne bude objavljeno", objavio je Dujarric.

Pročitajte više