UN: Preko pola milijuna izbjeglica je u susjednim zemljama Ukrajine i broj raste

Foto: EPA

U SUSJEDNIM zemljama trenutačno se nalazi 520.000 izbjeglica iz Ukrajine i ta brojka raste eksponencijalno, iz sata u sat, rekao je Filippo Grandi, visoki povjerenik Ujedinjenih naroda za izbjeglice (UNHCR), Vijeću sigurnosti UN-a u ponedjeljak.

"Radim na izbjegličkim krizama 40 godina, ali rijetko sam vidio ovako brz egzodus"

Grandi, koji se obratio vijeću telekonferencijom iz Ženeve, rekao je da je radio na izbjegličkim krizama gotovo 40 godina i da je "rijetko vidio tako nevjerojatno brzo rastući egzodus ljudi - najveći, zasigurno, u Europi, od balkanskih ratova. "

"Preko 280.000 ih je pobjeglo u Poljsku. Još 94.000 u Mađarsku, gotovo 40.000 trenutno je u Moldaviji, 34.000 u Rumunjskoj, 30.000 u Slovačkoj, deseci tisuća u drugim europskim zemljama. Također smo svjesni da je značajan broj otišao u Rusku Federaciju", rekao je Grandi.

"Sve se odvija tako brzo da humanitarci ne stignu svima pomoći"

Grandi je rekao da su humanitarni radnici UN-a premješteni i da bi ih vojni napadi mogli natjerati da se ponovno presele.

"Situacija se razvija tako brzo, a razine rizika su do sada toliko visoke da je nemoguće da humanitarci sustavno distribuiraju pomoć, pomoć koju Ukrajinci očajnički trebaju", rekao je Grandi.

"Civili i civilna infrastruktura moraju biti zaštićeni i pošteđeni, a humanitarni pristup mora biti odobren onima koji dostavljaju pomoć onima koji su pogođeni ratom. Neuspjeh da se to učini pogoršat će već izvanredne razine ljudske patnje", rekao je.

Pročitajte više