UN produljio mandat EUFOR-a u Bosni

Foto: EPA

UN-ovo Vijeće sigurnosti u srijedu je jednoglasno produljilo na godinu dana mandat europskih vojnih snaga u Bosni i Hercegovini (EUFOR Althea).

Rasprava i glasanje o rezoluciji 2604 u Vijeću sigurnosti događalo se u trenutku dok je čelnik bosanskih Srba u zemlji koja je nakon završetka rata u 1990-im podijeljena po etničkom načelu zaredao s prijetnjama odcjepljenja te se našao na meti optužbi za ugrožavanje mira.

Rusija, koja podupire bosanske Srbe, oštro je kritizirala funkciju visokog predstavnika za Bosnu i Hercegovinu i posebnog predstavnika za Europsku uniju, kao što je činila 2020. i 2019., pa čak ne priznaje Nijemca Christiana Schmidta, koji je nedavno zamijenio Austrijanca Valentina Inzka nakon 12 godina mandata.

Rusija osporava tu dužnost, koju ocjenjuje pristranom, te je 2019. zatražila u UN-u da se zatvori ured visokog predstavnika, koji je optužen da lobira za euroatlantske integracije Sarajeva.

"Mjesto je upražnjeno. Nema visokog predstavnika ni kandidata koji bi danas bio visoki predstavnik", istaknuo je ruski veleposlanik u UN-u Vasilij Nebenzja.

Schmidt zapravo nije bio pozvan da podnese izvješće u Vijeću sigurnosti, što je bio mogući ustupak za rusko glasovanje o produljenju mandata EUFOR-a Althea, misle promatrači.

Pročitajte više