UN: Ako Izrael ne prihvati rješenje sukoba, bit će prekasno za njih

Foto: EPA

Ujedinjeni narodi pozvali su danas međunarodnu zajednicu da krene prema dvodržavnom rješenju za palestinsko-izraelski sukob rekavši da bi Jeruzalem trebao služiti kao glavni grad dviju država. "Davno je prošlo vrijeme da se na odlučan, nepovratan način krene prema rješenju s dvije države, na temelju rezolucija Ujedinjenih naroda i međunarodnom pravu", rekla je Tatiana Valovaya, glavna direktorica ureda UN-a u Ženevi, održavši govor čiji je autor glavni tajnik Antonio Guterres.

Dodala je da bi to značilo da "Izrael i Palestina žive jedna uz drugu u miru i sigurnosti, uz Jeruzalem kao glavni grad dviju zemalja". Komentari su se vremenski poklopili s Međunarodnim danom solidarnosti s palestinskim narodom, koji je ustanovio UN, a obilježava se svake godine.

Sve je više poziva na dvodržavno rješenje

Označava odobrenje Opće skupštine Ujedinjenih naroda za plan o podjeli Palestine na arapsku i židovsku državu i o međunarodnoj vladavini nad Jeruzalemom. Pozivi na dvodržavno rješenje porasli su nakon napada na Izrael 7. listopada u kojima su naoružani pripadnici Hamasa ubili 1200 ljudi i uzeli 240 talaca, nakon čega je slijedilo izraelsko bombardiranje i kopnena ofenziva na Gazu kojom vlada Hamas.

Izraelske snage su u bombardiranju i kopnenoj ofenzivi ubile više od 15.000 ljudi, prema palestinskim zdravstvenim vlastima u gusto naseljenoj enklavi.

Sporazum o dvije države stvorio bi državu za Palestince na Zapadnoj obali i u Pojasu Gaze uz Izrael. Izrael je rekao da se palestinska država mora demilitarizirati kako ne bi ugrožavala njezinu sigurnost.

"Rješenje je teško, ali je moguće"

Palestinci žele da istočni Jeruzalem, koji uključuje mjesta u starom gradu sveta muslimanima, židovima i kršćanima, bude glavni grad njihove države. Izrael kaže da Jeruzalem treba ostati njegova "nedjeljiva i vječna" prijestolnica.

Ibrahim Khraishi, palestinski veleposlanik pri UN-u u Ženevi, rekao je da je trenutni sukob poslužio kao poziv na buđenje međunarodnoj zajednici da podrži dvodržavno rješenje.

"Rješenje s dvije države je teško nakon (izraelskog) naseljavanja i smanjivanja (teritorija), ali je ipak moguće ako postoji volja", rekao je. "Sada je trenutak. I usput, dobar je za Izrael. Ako ne prihvate ideju, bit će prekasno za njih, ne za nas", dodao je.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.