UN: U Darfuru se nastavljaju silovanja i progoni

ARAPSKA milicija Janjaweed i prošli je mjesec nastavila silovati žene i djevojke po sudanskoj pokrajini Darfuru, a vlasti su na silu preseljavale stanovništvo, objavili su u petak Ujedinjeni narodi.

Taj je podatak prikupilo šesnaestero UN-ovih promatrača za zaštitu ljudskih prava poslanih u tri darfurska područja.

"Javljaju da se spolno nasilje i silovanja nastavljaju u svim trima područjima", rekao je glasnogovornik UN-a Jose Luiz Diaz.

"Svaki je slučaj prijavljen vlastima", dodao je.

Silovanja su pridonijela osjećaju nesigurnosti među 1,6 milijuna prognanika koliko ih je moralo otići od kuće otkako su 2003. počeli sukobi.

"Žene i djevojke ne usude se izaći iz logora", kaže Diaz.

U studenome se pojačalo prisilno raseljavanje u južnome Darfuru, osobito iz logora Al Jeera i Otasha u blizini glavnoga darfurskog grada Nyale, rekao je glasnogovornik UN-a.

"(UN-ovi promatrači) veoma malo mogu učiniti da to spriječe. Prisilno preseljavanje obično obavljaju policija i snage sigurnosti", objasnio je Diaz.

Nakon godina manjih sukoba arapskih nomada i nearapskih poljoprivrednika oko škrtih prirodnih resursa u siromašnome Darfuru, pobunjenici su početkom prošle godine podigli oružje i optužili vlasti da ih zanemaruju, a da arapsku miliciju Janjaweed naoružavaju i potiču na pljačku i spaljivanje nearapskih sela.

Nasilje u Darfuru postalo je takvo da su ga Ujedinjeni narodi proglasili jednom od najtežih humanitarnih kriza na svijetu.



Pročitajte više