UN upozorava Izrael da ne napada Rafah: "To bi izazvalo epsku humanitarnu katastrofu"

Foto: EPA

Glavni tajnik Ujedinjenih naroda Antonio Guterres upozorio je izraelsku vojsku da ne širi svoj napad na grad Rafah u Pojasu Gaze.

"Situacija u Rafahu je na 'oštrici noža', dok se zračni napadi nastavljaju diljem južne Gaze", rekao je Guterres u petak na konferenciji za novinare u glavnom gradu Kenije Nairobiju.

"To bi izazvalo epsku humanitarnu katastrofu"

"Masivni kopneni napad u Rafahu izazvao bi epsku humanitarnu katastrofu i dokinuo naše napore da podržimo ljude dok prijeti glad", rekao je Guterres.

Vise od milijun Palestinaca traži utočište u Rafahu, polovica njih su djeca, istaknuo je Guterres.

Humanitarni volonteri u pograničnom gradu izvijestili su o katastrofalnim uvjetima. Bolnice bi morale obustaviti svoje usluge u roku od 24 sata ako hitno potrebno novo gorivo ne bude isporučeno.

I SAD protiv ideje da Izrael nastavi napade

Izraelske oružane snage napredovale su kopnenim trupama u istočnim predgrađima Rafaha u ponedjeljak navečer. Prema brojkama UN-a od petka, 110.000 ljudi od tada je napustilo grad na granici s Egiptom, koji je prenapučen izbjeglicama.

"Ponavljam svoj apel izraelskoj vladi i vodstvu Hamasa da pokažu političku hrabrost i ne štede napore kako bi postigli dogovor o zaustavljanju krvoprolića - i oslobodili taoce", rekao je Guterres.

Vojna akcija potiče strahove da bi ovo mogao biti početak velike ofenzive na gradu. SAD, najvažniji saveznik Izraela, hitno upozorava zemlju protiv takvog poteza.

Pročitajte više