VIDEO UN traži hitan prekid napada u Siriji zbog smrti stotina civila: "Ovo je stvarno nečuveno"

Screenshot: YouTube
 
UN zahtijeva hitan prekid sukoba u Siriji na barem mjesec dana, nakon smrti stotina civila u zračnim napadima na pobunjenička područja i optužbi za kemijske napade na civile, javljaju svjetski mediji.
 
UN-ovi stručnjaci za ratne zločine izjavili su da istražuju nekoliko optužbi za napade klornim plinom na civile u pobunjeničkim područjima na sjeverozapadu Sirije. Sirijska vlada poriče optužbe za napade kemijskim oružjem.
 
>>Sirijci optužili SAD za laž: "Nismo koristili kemijsko oružje"
 
Sirijski opservatorij za ljudska prava (SOHR) objavio je da je u bombardiranju istočne Gute u utorak ubijeno najmanje 47 ljudi, dok je lokalni službenik Khalil Aybour izjavio da se radi o najmanje 53 žrtve.
 
U zračnim napadima na istočnu Gutu u ponedjeljak ubijeno je 30 ljudi, objavio je SOHR.
 
 
"Vojni avioni gađaju stambena naselja"
 
"Danas uopće nema sigurne zone. To je najvažnije što svi trebaju znati: nema sigurnog područja", izjavio je za Reuters Siraj Mahmoud, vođa spasilačke službe ureda za civilnu obranu u pobunjeničkom dijelu u blizini Damaska.
 
"Sada imamo ljude ispod ruševina, napadi se nastavljaju, vojni avioni gađaju stambena naselja", rekao je Mahmoud. SOHR je objavio da je u napadu pobunjenika na vladino područje u Damasku ubijeno troje ljudi, a u zračnim napadima na pobunjeničko područje u Idlibu ubijeno je najmanje šest osoba.
 
"U zadnja dva mjeseca nema pomoći, ovo je stvarno nečuveno"
 
UN-ovi službenici u Siriji pozvali su na prekid sukoba kako bi omogućili dostavu pomoći i evakuaciju bolesnih i ranjenih, navodeći i sukob turskih i kurdskih snaga u Afrinu.
 
>>Human Rights Watch: Turski vojnici pucaju na sirijske izbjeglice, uključujući djecu
 
"U zadnja dva mjeseca nismo imali nijednu dostavu pomoći. Ovo je stvarno nečuveno", rekao je pomoćnik glavnog tajnika UN-a Panos Moumtzis. Sirijski predsjednik Bašar al-Asad uz potporu iranskih i ruskih snaga pojačao je napade na pobunjenike u njihovom posljednjem velikom uporištu u zapadnoj Siriji. U posljednjih nekoliko tjedana ubijene su stotine civila, uključujući i djecu. 

Pročitajte više