Unatoč neslužbenoj uspostavi primirja, sukob na relaciji Izrael-Gaza nastavio se i noćas

IAKO je fokus svijeta danas usmjeren na događanja u Tripoliju, nemirno je tijekom noći ponovno bilo i na relaciji Izrael-Gaza.

Washington Post javlja da su palestinski militanti iz Pojasa Gaze tijekom noći i jutra ponovno ispaljivali rakete na gradove na jugu Izraela, unatoč neslužbenoj uspostavi primirja kako bi se primirila eskalacija nasilja do koje je došlo posljednjih dana.

Hamasov glasnogovornik jučer je kazao da su se grupacije iz Gaze dogovorile da primirje stupi na snagu tijekom večernjih sati. Napomenuo je da će se Hamasove sigurnosne službe postarati da se primirje, koje je isposlovao Egipat, zaista i sprovodi, ali su napadi koji su uslijedili pokazali da Hamas nije uspio uspostaviti kontrolu nad svim oružanim frakcijama u Gazi.

Izraelska vojska kazala je kako je tijekom noći ispaljeno 15 projektila, ali da je većina pala na otvoren teren, te nije bilo ozlijeđenih. Izrael je uzvratio noćnim zračnim udarom, gađavši raketne bacače.

Nakon desetljeća dobrih odnosa Izraela i Egipta, za vrijeme Mubarakove vladavine, dva tradicionalno najveća protivnika na Bliskom Istoku ponovno su ušla u razmirice kada je Egipat optužio izraelske snage da su ubili petoricu egipatskih vojnika, tijekom potjere za militantima odgovornima za napad koji se u četvrtka dogodio u Eilatu. Zbog pritiska egipatskog naroda, koji nije sklon Izraelcima, prijelazna vojna vlast u Egiptu zaprijetila je povlačenjem svog ambasadora iz Izraela. Međutim, Izrael se ispričao pa je i Egipat odustao od prvotne namjere.

Pročitajte više