UNHCR i UISP predstavili hrvatsko izdanje "Načela dobre prakse"

Ured UNHCRa u Hrvatskoj i Udruga za inicijative u socijalnoj politici (UISP) predstavili su u petak u Zagrebu hrvatsko izdanje brošure "Načela dobre prakse" dokumenta koji je temelj politike i prakse za provedbu programa "Djeca odvojena od roditelja u Europi".

Cilj je "Načela dobre prakse" na izravan način predočiti politiku i praksu koje su potrebne za provođenje mjera kojima se osigurava promicanje i zaštita prava djece odvojene od roditelja u Europi.

"Djeca odvojena od roditelja" jesu djeca mlađa od 18 godina koja se nalaze izvan svoje zemlje podrijetla i koja su odvojena od oba roditelja ili zakonskog srbnika.

Ta djeca imaju pravo na međunarodnu zaštitu temeljem niza međunarodnih i regionalnih instrumenata. Djeca odvojena od roditelja mogu tražiti azil zbog straha od proganjanja ili nepostojanja zaštite uslijed kršenja ljudskih prava, oružanog sukoba ili nemira u zemlji podrijetla. Ona mogu biti žrtve trgovine ljudima ili dolaze u Europu bježeći od krajnje nužde, rekla je predstojnica Ureda UNHCR-a u Hrvatskoj Catherine Bertrand.

UNHCR i UISP uključeni su u aktivnosti programa Djeca odvojena od roditelja u Europi (SCEP) i zajednički su organizirali prevođenje i objavljivanje te brošure na hrvatski jezik.

SCEP je organizirao europsku mrežu u koju je uključeno 28 zemalja.

Ovaj program je zajednička inicijativa Save the Children Alliancea i UNHCR-a, a njegov je cilj realizacija prava i najboljih interesa djece koja su došla u Europu ili se tamo zatekla, na način da se stvori zajednička politika i obveza postupanja u skladu s dobrom praksom na nacionalnoj i europskoj razini, kazala je Bertrand.

Ona je izrazila uvjerenje da će ovaj projekt pridonijeti razvoju dobrog modela za zaštitu djece odvojene od roditelja u Hrvatskoj.

U cilju zaštite ove skupine djece u 2001. godini je ustanovljena koordinacijska skupina koja je sastavljena od predstavnika vladinih i nevladinih tijela koja su prema svojoj ulozi u državnom ili civilnom sektoru odgovorna ili su u poziciji da pružaju podršku (nevladine organizacije) ovoj skupini djece. Koordinacijsku skupinu čine predstavnici relevantnih ministarstava (socijalne skrbi, unutarnjih poslova, odgoja i obrazovanja, zdravstva), parlamentarnog ureda za zakonodavstvo, Crvenog križa, Caritasa, UISP-a i UNHCR-a.

(Hina) xkga ysb

Pročitajte više