Čelnica UNICEF-a osudila silovanja Hamasa. Izrael ju žestoko kritizirao

Ilustracija: EPA

Izrael je kritizirao čelnicu UN-ove agencije za djecu nakon što je osudila seksualno nasilje koje su militanti Hamasa počinili nad ženama tijekom napada 7. listopada. Izraelske vlasti navode da je reakcija Catherine Russell, izvršne direktorice UNICEF-a, nedostatna i da je rezultat međunarodnog pritiska. 

Russell je danas na društvenim mrežama napisala "da su izvještaji o seksualnom nasilju užasni". "Preživjele treba saslušati, podržati ih i pružiti im skrb. Njihove priče se moraju u potpunosti istražiti. Osuđujemo rodno uvjetovano nasilje i sve oblike nasilja nad ženama i djevojčicama", navela je. 

"UNICEF-u su trebala gotovo dva mjeseca da progovori o izraelskim žrtvama"

Lior Haiat, glasnogovornik izraelskog ministarstva vanjskih poslova, kazao je da je ova izjava nedostatna i da stiže prekasno. "UNICEF-u su trebala gotovo dva mjeseca da progovori o izraelskim žrtvama... I to tek nakon međunarodne kampanje i pritiska", kazao je Haiat, a prenosi The Guardian.

"Činjenica da Russell ne spominje terorističku organizaciju Hamas još je jedan način da se zažmiri na njene zločine. Nespominjući Hamas, legitimizirala je njihovo djelovanje", dodao je. 

Pročitajte više